Torta dvojna čokolada s praženimi lešniki
Zanjo potrebuješ orožni list
V peko tort se moraš vedno podati oborožen do zob. Če ti v ključnem trenutku zmanjka ključna sestavina, se lahko vse skupaj sfiži, namesto v kos torte pa zagrizeš le v poln krožnik frustracij.
Dotičen problem naju je hinavsko napadel ravno med peko udarne, dvojno čokoladne torte, ki v biskvitu ponosno skriva cel kup praženih lešnikov. Srh naju je spreletel, ko sva ugotovila da sva za odličen biskvit pozabila kupiti pecilni prašek. Kljub mrzličnemu brskanju po vseh predalih nisva našla niti pol zmečkane vrečke pecilnega praška. Med pobrskom pa sva naletela na vsestransko sodo bikarbono, ki bo v španoviji z izbrano kislino rešila naš problem.
Tale tortica spada med čokoladne bombe in se s svojim polnim okusom lahko ob bok postavi težkokategorni torti čokoladni šok (RECEPT), čokoladnim navdušencem pa je na kožo pisan tudi odličen čokoladni kolač brez moke (RECEPT)
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
4 jajca
100 g masla
120 g moke
40 g grenkega kakava
100 g sladkorja
3 žlice vroče vode
100 g praženih lešnikov
1 žlička sode bikarbone
1 žlica limoninega soka
ALI
1 žlička pecilnega praška
Čokoladna krema:
100 g temne čokolade
250 g mascarpone sirčka
250 ml sladke smetane
3 žlice sladkorja v prahu
Še čokoladnejša krema:
200 g mlečne čokolade z nougatom
250 g mascarpone sirčka
250 ml sladke smetane
Čokoladni ganache:
300 g jedilne čokolade
150 ml sladke smetane
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
[adinserter block=”1″]
Biskvit:
Lešnike vsuj v ponev in jih popraži. Zavij jih v kuhinjsko krpo in drgni z obema rokama, dokler jih ne oluščiš. Z električnim sekljalnikom jih na grobo zmelji.
Jajca razbij in jih skupaj s sladkorjem penasto premlati. Za tolažbo jim dodaj stopljeno maslo in limonin sok. Sosednja posoda gosti mešanico lešnikov, moke, kakava in sode bikarbone. Vsebino obeh posod zmešaj v maso.
V kolikor ti pecilni prašek le uspe najti, pri mokrih sestavinah izpusti limonin sok, pri suhih pa sodo bikarbono. Namesto limoninega soka pa lahko sicer uporabiš tudi žlico jogurta ali kisa.
Biskvitno maso razdeli na tri enake dele, vsakega pa vlij v namaščen tortni pekač, čigar dno prekriva papir za peko. Vsak biskvit v pečici preždi 8-10 minut pri prijetnih 180 ºC.
Prva krema:
Temno čokolado stopi nad soparo in jo z električnim mešalnikom skupaj s sladkorjem v prahu vtepi v mascarpone. V drugi posodi sklofaj sladko smetano do čvrstega. Počasi in postopoma jo ročno vmešaj k mascarponeju in čokoladi.
Druga krema:
Priprava druge kreme poteka po istem kopitu – nad soparo stopljeno mlečno čokolado z nougatom zmešaj z mascarpone sirčkom, zabavi pa se nato previdno pridruži še stepena smetana.
Prvi biskvit postavi na tortni podstavek, okoli njega pa zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Biskvit izdatno namoči z mlekom, nato pa ga premaži s kremo. Sledi drugi biskvit, ki ga po namakanju z mlekom prekrijemš z drugo kremo. Na vrh spada zadnji biskvit, ki mu mleko ne uide.
Za preliv in okrasitev potrebuješ ganache – smetano zavri in jo prelij čez čokolado. Pomešaj, da se vsa čokolada raztopi, dobljen ganache pa pusti na sobni temperaturi, da se malce zgosti. Z njim premaži torto, lepe robove pa dobiš z gladilko.
Preostal ganache stlači v dresirno vrečko in z njo na vrh torte nanizaj čokoladne kupčke.
Kljub kroničnemu pomanjkanju pecilnega praška je biskvit mehek, lešnikovi koščki pa ponujajo prijeten kontrast. Nadstropje višje pa se v boju za brbončice udarita obe pošteno čokoladni kremi.
Čokoladni tek!
Kako se naredi taka trakasta glazura okoli torte? Kakšen je postopek?
Za to sva uporabila posebno grabljasto plasticno slascicarsko lopatico.
A drugi in tretji biskvit napojis preden ga das na kremo?
A lahko speces biskvit kar v enem pekacu in ga potem prerezes na 3 dele?
Vesna,
biskvit se namoči takrat, ko je na kremi.
Biskvit lahko spečeš naenkrat in ga razrežeš, moraš pa podaljšati čas peke za nekaj minut. Pečenost preveri z zobotrebcem.
Lp, Midva 🙂
Pozdravljena! Lahko specem en biskvit iz te mase in ga razrezem na 3 dele?
Pozdravljena!
Katero mlečno čokolado z nougatom sta uporabila? Lp 😊
Živijo, Ines.
Uporabila sva tisto od Milke.
LP, Midva