Torta čokoladni šok

Drzna čokoladna pustolovščina

 

POZOR! Današnja pustolovščina je primerna le za najbolj drzne raziskovalce, saj gremo v lov za legendarnim artefaktom, katerega še ni okusila nobena brbončica – najčokoladnejšo torto, ki se skriva v Tutenkakavovi grobnici in ne vsebuje moke, sestavlja pa jo skorajda kilogram čokolade! V kolikor imaš pomisleke glede bogate in žlahtne čokolade v epskih koncentracijah, se brž obrni in jo ucvri čez drn in strn!

coko-coko-5
Tako, znebili smo se čokoladnih mevž, zdaj pa se odpravimo globoko v grobnico po zaslužen kos čislane torte. Opasaj si predpasnik, oboroži se z metlico in se s pazljivim korakom podaj za nama.

coko-coko-8
Čokoladno-čokoladen biskvit vsebuje:
150 g kvalitetne temne čokolade s 70% kakava
50 g masla
40 g kakava
5 žlic tople vode
4 jajca
5 žlic sladkorja v prahu
poljubno marmelado

V najbolj čokoladni kremi se skriva:
400 g kvalitetne temne čokolade s 70 % kakava
600 ml sladke smetane
5 žlic sladkorja v prahu

Druga najbolj čokoladna krema je iz:
200 g kvalitetne temne čokolade s 70 % kakava
500 ml sladke smetane
5 žlic sladkorja v prahu

Glazura zaključi čokoladnost s:
100 g mlečne čokolade
50 g kvalitetne temne čokolade s 70 % kakava
100 ml sladke smetane

Za znameniti videz potrebuješ še jagode ter belo in temno čokolado.

Navedene sestavine so za torto s premerom 24 cm, vendar jo je zaradi nasitnosti moč razrezati na veliko tanjših kosov. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

coko-coko-1
Ob previdni hoji po davno zapuščenem hodniku opaziš na steni hieroglife, ki orišejo nastanek biskvita.

Čokolado z maslom stopi nad soparo in jo odstavi, da se ohladi. Jajca obredno ubij in loči beljake od rumenjakov. Prve premlati v trden sneg, druge pa skupaj s sladkorjem penasto stepi. K rumenjakom vsuj kakav in vlij 5 žlic tople vode, nato pa jih zmešaj skupaj z ohlajeno čokolado. Na koncu nežno vmešaj še sneg iz beljakov.

coko-coko-1-2
Zmes za biskvit vlij v pekač, obdan s papirjem za peko in ga previdno postavi v sarkofag, segret na 180 stopinj. Po 20 minutah oprezanja za mumijami je prvi del starodavnega zaklada v tvojih rokah.

coko-coko-14

1. krema (čokoladni ganache)

coko-coko-2
Čokoladna pustolovščina se nadaljuje na naslednjem nivoju.
Smetano segrej skoraj do vretja, nato z njo prelij razkosano čokolado in dodaj 5 žlic sladkorja v prahu. V skladu z ritualom jo mešaj v smeri urinega kazalca, dokler ne dobiš žametne zmesi. Počakaj, da se malce ohladi in zgosti, nato jo prelij čez biskvit, katerega prej radodarno premažeš z marmelado. Nastajajočo torto vrzi v hladilnik, da se krema učvrsti.

coko-coko-12

2. krema

coko-coko-3
Zdaj se te že loteva čokoladna mrzlica. Hitro segrej 500 ml sladke smetane skoraj do vretja in jo pljuskni čez 200 g čokolade in 5 žlic sladkorja v prahu.

Premešaj, postavi v hladilnik, da se popolnoma ohladi, nato pa stepi z električnim mešalnikom.

coko-coko-11
Torto premaži s to puhasto kremo in jo postavi v hladilnik.

coko-coko-13

Glazura

Kot da tri plasti čokolade še niso dovolj, te na zadnjem koraku pred misterioznim artefaktom pričaka še čokoladna glazura.
Sladko smetano postavi nad soparo in v njej raztopi mlečno in temno čokolado. Ko se rahlo ohladi, jo v prelij čez torto in poravnaj z lopatko.

Jagode operi in osuši, nato pa delno pomoči v stopljeno temno čokolado. Belo čokolado stopi nad soparo in jo z dresirno vrečko v različnih vzorcih nanesi na jagode.

coko-coko-10
Polčokoladne jagode pazljivo položi na sredino torte…

coko-coko-4
… in začarano obstani kot v transu, saj pred teboj stoji neprecenljiv čokoladni artefakt.

Postavi ga v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 6 ur. Pred postrežbo torto postavi za 20 minut na sobno temperaturo, da čokolada razvije pravo aromo.

coko-coko-6
Prepozno je za premislek! S tresočo roko si odreži tanek kos torte, brez stepene smetane pa se nikar ne podaj v prvi ugriz, da ne bo zadnji!

coko-coko-9
Čoko-tek!

27 comments

 1. Nataša Ramšak says:

  Torte so odlične. V enem tednu sem jih spekla kar 5. Največkrat sem spekla Božično torto za rojstne dneve in obiske. Naredila sem tudi čokoladno, vmes pa sem dala pomarančni žele, samo ni se mi strdil, pa sem dodala vanilijev puding, potem je bilo O.K. Vaši recepti so res super, kajti prej nisem nikoli pekla tort. Poskusila bom še ostale, vi pa nas še naprej razveseljujte z novimi recepti. Lep pozdrav

  • midva says:

   Nataša, kako lepo je to slišati, da sva nekoga, ki še ni nikoli pekel tort, spodbudila k temu. Hvala za te besede in želiva ti še čimveč ustvarjenih tortic, midva te bova pa še naprej razveseljevala z recepti. Lp, Midva

  • midva says:

   Nives, za enako visoko torto povečaj količine za tretjino (stehtane sestavine pomnoži s faktorjem 1,3; namesto 4 jajc pa uporabi 5 večjih).
   Veliko veselja pri peki!
   LP, Midva

 2. Alja says:

  Rada bi naredila čokoladno pomarančno torto in bi pri eni kremi uporabila temno čokolado s pomarančo. Bo to dovolj kar se tiče okusa ali bi bilo fajn dodati še kakšen ekstrakt? Hvala za mnenje, lp Alja

  • pizmur says:

   Zdravo Alja!

   Za bolj intenziven pomarnčni okus ti priporočava da v kremo dodaš še pomarančni ekstrakt:)lp, Midva:)

   • pizmur says:

    Alja,

    namesto ekstrakta pomaranče lahko uporabiš nastrgano pomarančno lupino. Sicer pa lahko ekstrakt pomaranče najdeš v vseh ‘bio trgovinah’.

    Veliko veselja pri peki,
    Midva 🙂

 3. Tamara says:

  V receptu nikjer ne pise, koliko casa traja celoten postopek izdelave torte.
  Trenutno cakam, da se prva krema dovolj strdi, da drugo zmiksam in dodam. Koliko casa bo to trajalo, zal ne vem, ampak kot kaze, bo nekaj ur in bom sele zjutraj nadaljevala z miksanjem druge kreme in potem se glazura cez.

  • midva says:

   Pozdravljena Tamara!
   Prva krema, da se strdi potrebuje v hladilniku 2-3 urice, lahko pa postopek fajn pohitriš, če uporabiš zmrzovalnik. V temu primeru se krema strdi že v roku ene urce. Lp, Midva

   • Tamara says:

    Mogoce dodata v recept cas priprave in dodata se tole idejo za zmrzovalnik. Danes sporocim kaksna je torta, sem pa zafrknila pri mussu, ker sem predolgo z mesalnikom mesala.

  • pizmur says:

   Pomembno je da je čokoladna mešanica dovol dolgo na hladnem. Najbolje kar čez noč. Vrjetno tvoja mešanica ni bila dovolj ohlajena. Lp, Midva:)

 4. Živa says:

  Živjo!
  Rada bi samo povedala, da je torta odlična! Tudi recept je super napisan. Do zdaj sem vedno morala prirejati recepte, da so mi torte uspele pri tem receptu pa mi ni bilo treba ničesar spremeniti, ker je vse uspelo kot je treba. Res hvala za odličen recept!

 5. Rudi says:

  Haj!
  Meni se pa 2.krema med stepanjem ni strdila, pa sem jo dobro ohladil. Uporabil sem pa alpsko smetano za stepanje. Kaj bi lahko naredil narobe? Hvala

  • midva says:

   Zdravo Rudi!

   Če si uporabil navedene količine smetane in čokolade ter zadevo res res dobro ohladil, potem res ne veva kje se ti je zalomilo. Alpska smetana za stepanje se ponavadi pri tej kremi še bolj obnese kakor sveža sladka smetana. Mindva ponavadi vedno uporabiva smetano za stepanje ter 80% temno čokolado. Lp, Midva:)

 6. Nina says:

  Super recept, ampak se mi prva krema ni strdila, čeprav sem jo pustila v hladilniku čez noč. Kaj bi bilo lahko narobe? Hvala, Nina

  • midva says:

   Pozdravljena Nina! Skoraj ne moreva vrjeti, da se pri taki količini čokolade krema ne bi strdila. Si preprična, da si se držala recepture in da si uporabila temno čokolado?
   Lp, Midva;)

Leave a Reply