Domači rezanci
Enostavni in odlični
Domači rezanci niso nikakršen bavbav, saj jih je enostavno pripraviti, predvsem pa so odličnega okusa.
Ker se v testeninah nahajata le dve sestavini, je ključnega pomena, da sta res kakovostni.
Midva sva uporabila gladko pšenično moko tipa ‘00’, ki jo je moč kupiti tudi pri naših bolje založenih trgovcih, brez težav pa lahko uporabimo moko tipa 500. Jajca naj bodo proste reje, od čim bolj sproščenih kokošk.
Da lahko iz testa pripravimo lepe rezance, mora biti testo dovolj voljno. Sicer lahko to dosežemo tudi z mučnim 10-minutnim ročnim gnetenjem, a kaj, ko obstaja enostavnejši način. Če jajca in moko zmešamo v multipraktiku, nož poskrbi za to, da je testo voljno in v minuti primerno za oblikovanje.
Zraven teh rezancev pa se odlično poda najina počasni kuhana in bogata bolonjska omaka iz pečice: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Sestavine:
3 jajca proste reje
300 g gladke bele pšenične moke tipa ‘00’ (ali tipa 500)
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Testo:
- V multipraktik ubijemo jajca in stresemo moko.
- Miksamo 1-2 minuti, nato pa testo stisnemo v kepo.
- Kepo zavijemo v prozorno folijo za živila in jo pustimo počivati 30 minut na sobni temperaturi, lahko pa jo pospravimo v hladilnik, kjer bo počakala tudi do naslednjega dne.
Priprava s strojčkom za testenine:
- Strojček nastavimo na največjo debelino.
- Delovno površino pomokamo, moka pa naj bo vedno na dosegu roke.
- Testo razdelimo na 3-4 enake kose.
- Kos testa toliko sploščimo, da ga lahko vtaknemo v strojček, in ga spustimo skozi.
- Debelino nastavimo na stopnjo nižje, nato čez strojček zopet spustimo testo.
- Postopek ponavljamo do testa debeline 2-3 igralnih kart. Pri izdelavi pazimo, da testa ne vlečemo iz strojčka ali ga tlačimo vanj.
- S tem bomo dobili dolg šal testa, ki ga moramo vmes pomokati, da se ne prime površine ali strojčka.
- Trak razrežemo na približno 30 cm dolge trakove.
- Če imamo na strojčku nastavek za rezance, potem trakove spustimo skozi. V nasprotnem primeru vsak trak po vrhu pomokamo in po dolgem narahlo trikrat prepognemo na pol. Prepognjeno testo z nožem narežemo na rezance poljubne širine.
- Rezance s prsti razpremo in jih razporedimo po pomokanem pladnju ali pa jih obesimo na obešalnik, ki je super pripomoček za sušenje.
- Skuhamo lahko sveže ali pa jih posušimo in hranimo v vrečki.
Priprava brez strojčka:
- Delovno površino pomokamo, moka pa naj bo vedno na dosegu roke.
- Testo razdelimo na 3-4 enake kose.
- Na plano potegnemo valjar in z njim enakomerno razvaljamo kos testa do debeline 2-3 igralnih kart.
- Pri tem moramo biti res natančni, saj je enakomerna debelina testenin ključna pri njihovi kuhi – ne želimo da so nekateri rezanci razkuhani, drugi pa še napol surovi.
- Iz razvaljanega testa z nožem izrežemo pravokotnik, čigar ena stranica naj bo dolga približno 30 cm. Tako dolgi bodo naši rezanci.
- Površino pravokotnika pomokamo, nato pa ga trikrat narahlo prepognemo na pol tako, da skrajšamo stranico.
- Prepognjeno testo z nožem narežemo na rezance poljubne širine.
- Rezance s prsti razpremo in jih razporedimo po pomokanem pladnju ali pa jih obesimo na obešalnik.
- Skuhamo lahko sveže ali pa jih posušimo in hranimo v vrečki.
Kuha:
- Sveži rezanci se kuhajo v obilici slanega kropa nekje 1-5 minut, odvisno od njihove debeline. Med kuho vsake toliko ugriznimo v rezanec, da preverimo, če je al dente.
- Če testenine pred pripravo posušimo, se čas kuhe malce podaljša.
- Točen čas kuhe zopet določimo s pokušanjem.
Testeninski tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!