Cvetačni nagci
Zelenjavni nudisti se sončijo
Vsako leto ob približno istem času nastopi dan, ko topli sončni žarki na lokalno kuhinjsko plažo privabijo prav posebno gručo okusnežev. To so cvetačni nagci, katerih ni sram golote, želijo pa prikriti bledoličnost in v postopku pridobiti na okusu. Dana ti je vloga vodje nudističnega cvetačnega letovišča in na tebi je, da se nagci konkretno posončijo.
Shrambo letovišča napolni s/z:
1 glavo cvetače (približno 600 g)
125 g mocarele
50 g sira (npr. cheddar)
1 jajcem
1 žlico mletih mandljev
poprom
soljo
baziliko
rožmarinom
česnom v prahu
Mleko za po sončenju vsebuje:
180 ml navadnega jogurta
česen v prahu
svež peteršilj
sol
Gručo cvetačnežev vljudno sprejmi, jih loči na kose, nato pa naženi na kopanje v krop. Ko se od sprostitve zmehčajo, jih odcedi in pusti, da se ohladijo v senci.
V roke primi brisačo za plažo ali kuhinjsko krpo, vanjo natlači prav vse cvetačnike in jih ožemaj, dokler ne odteče približno polovica vode. Pozor! Ne ožemi jih premočno, da ne spustijo duše.
Medtem, ko cvetačni kupček nestrpno čaka valjanje po plaži, pripravi sestavine za zaščito med sončenjem. Po tradicionalnem receptu moraš obe vrsti sira naribati v posodo, vanjo dodati še jajce za lepo zagorelost, začimbe za aromo ter sol in poper po okusu.
Cvetačno skupino spodi v to posodo in jih dodobra premešaj z ostalimi sestavinami.
Iz cvetačne grmade z rokami oblikuj nadebudne nagce in jih razporedi po plaži, obdani s papirjem za peko.
Čas in intenzivnost sončenja sta najpomembnejša dejavnika uspešne zagorelosti!
Najprej jih pusti, da 15 minut uživajo, ko nanje sije sonce pod kotom 180 stopinj, nato jim kot povečaj na 200 stopinj in jim privošči še 15-20 minutni oddih, oziroma dokler se ne posončijo zlatorumeno.
Po poštenem sončenju se prileže sveža pomaka.
Nasekljaj peteršilj in ga zmešaj z jogurtom, česnom v prahu in soljo.
Tako, kar so nagi cvetačniki želeli, to so dobili. Lepe zagorelčke nameči na lesen splav in jih pošlji v senco.
Čestitaj si za uspešno otvoritev sezone sončenja nudistične zelenjave!
tole je BOŽANSKO! sprobali danes in bo od zdaj naprej velikokrat na jedilniku 😀
Je možno “maso” pripraviti vnaprej in nato npr. naslednji dan samo speči nagce?
Tjaša Zdravo!
Seveda lahko, masa pa naj počaka v hladilniku. Lp, Midva;)
Hvala za odgovor. Masa čaka v hladilniku :). Lp
Kaj pa lahko dam namesto mandljev? 🙂
Maja,
katerikoli drugi oreščki bi morali biti v redu 🙂