Čokoladni razpokančki s pomarančo in solnim cvetom
Pokajo po šivih od dobrega okusa
Razpokančki so najina najljubša pasma piškotov, saj so enostavni in hitro pripravljeni, ker imajo odličen okus in popolno teksturo, pa tudi zato, ker so res atraktivnega izgleda.
Z malce igranja z brbončicami lahko te preproste kekse prelevimo v imenitne piškote, ki svoje mesto najdejo tudi na najbolj fini praznični mizi. Potrebna je le žlahtna čokolada s pomarančo in ščepec solnega cveta.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
200 g temne čokolade s pomarančo
60 g masla
100 g sladkorja v prahu
100 g rjavega sladkorja (demerara)
2 jajci
120 g pšenične bele moke
25 g grenkega kakava v prahu
1 žlička pecilnega praška
solni cvet
Postopek
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 180 °C.
- V kozico vržemo maslo in nalomimo temno čokolado s pomarančo.
- Kozico pristavimo nad nizek ogenj in mešamo, da se čokolada povsem raztopi. Odstavimo jo, da se ohladi do mlačnega.
- V skledo ubijemo jajci in stresemo tako rjavi sladkor kot takega v prahu.
- Z mikserjem mešamo, da nastane svetla popenjena zmes, sladkor pa se povsem raztopi – približno 6 minut.
- Mlačno čokolado primešamo k stepenim jajcem.
- V drugi posodi zmešamo moko, kakav in pecilni prašek, nato jih primešamo k čokoladni zmesi.
- Pekač prekrijemo s papirjem za peko.
- Rezultat našega pacanja bo lepljiva masa, iz katere odtrgamo košček in z dlanmi oblikujemo kroglico in jo postavimo na pekač.
- Če je masa preveč lepljiva, pa z žlico pograbimo malo mase in jo postavimo na pekač.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase, pri tem pa pazimo, da si kroglice na pekaču niso preblizu, saj se bodo razlezle v lične piškote.
- Na vsako kroglico frcnemo mini ščepec solnega cveta.
- Pekač postavimo v pečico za 9-11 minut.
Nameravala narediti medenjakove razpokančke in ravno v soboto opazila, da ste objavili še ta novejši recept. Božanske so! Spekla že več rund. Hvala za take recepte, ki kar polepšajo dneve 🙂 Lepe praznike želim!
P.S. Namig za ostale, so bolj lepljivi kot ostali razpokanci (dvojno čokoladni, pehtranovi…), ampak se še vedno da lepo kroglice narest.
Pozdravljeni,
tole so pa eni najboljših piškotov, kar sem jih naredila, hvala za recept 🙂
Glede mase pa, jaz sem na začetku dobila zelo lepljivo, potem pa sem jo pustila kakih 10 minut stati in so se dale kroglice zelo lepo delati.