Cheesecake z bananovim kruhom
Najboljše iz obeh svetov
Bananov kruh je odlično pecivo, ki zaradi obilice banan ostane sočno še dolgo časa. Ravno prav za konkretno podlago osvežilne torte!
Krema tega cheesecake-a je nežnega in lahkega okusa, ki se dobro poda k izdatnemu zalogaju bananovega kruha, ki ždi pod njo.
Če tortico pripraviš z Dr. Oetker Sweet zero namesto s sladkorjem, pa je tudi precej prijaznejša novoletnim zaobljubam 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Sestavine
Bananov kruh:
4 zrele banane
1 jajce
100 g Dr. Oetker Sweet Zero (ali navadnega sladkorja)
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
30 ml olja
200 g moke
1 žlička Dr. Oetker pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
1 ščepec soli
0,5 žličke cimeta
Krema:
500 g kremnega sira
350 ml sladke smetane
6 listov Dr. Oetker želatine
100 g Dr. Oetker Sweet zero (ali navadnega sladkorja)
1 vrečka Dr. Oetker Sweet zero vanilin
Ostalo:
Dr. Oetker nastrgana čokolada
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Bananov kruh:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Štiri banane pretlači in jih stresi v posodo.
- Dodaj jajce, 100 g Sweet zero, žličko vanilijeve arome in 30 ml olja.
- Vse skupaj premešaj.
- V drugi posodi zmešaj vse suhe sestavine: 200 g moke, žličko pecilnega praška, žličko sode bikarbone, ščepec soli in pol žličke cimeta.
- Suhe sestavine z metlico na hitro primešaj k mokrim, a ne pretiravaj.
- Zmes stresi v okrogli pekač s snemljivim obodom premera 24 cm, na dno katerega prej vpneš peki papir.
- Bananin kruh peci 30 minut pri 180 ºC.
- Po peki naj se dobro ohladi.
Krema:
- Vseh 350 ml sladke smetane preklofaj v stepeno smetano.
- V drugo posodo čmokni 500 g kremnega sira in vsuj 100 g Sweet zero (ali sladkorja) in vrečko
- Sweet zero vanilin (ali vanilin sladkorja). Premešaj.
- 6 listov želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Želatino ožemi in jo vrzi v kozico, ki jo pristaviš nad srednji ogenj.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi, nato jo električno primešaj h kremnemu siru.
- Na koncu v kremo s spatulo vmešaj še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Na tortno podlago postavi bananov kruh, okoli njega pa zategni nastavljiv obroč za torte.
- Po notranji strani oboda namesti acetatno folijo, ki naj sega do dna modela.
- V model vlij kremo in jo poravnaj in pogladi.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
- Pred postrežbo po torti potresi nastrgano čokolado.