Cheesecake kuhan gin
Ta je zdaj res ‘in’!
Po večjih slovenskih mestih s stojnic veje bogata aroma po zimskih kuhanih napitkih. Opaziti je moč, da je kuhano vino že predlanski sneg, zdaj pa je v modi kuhan gin!
Praznično vzdušje lahko z aromo vnesemo tudi v en čudovit cheesecake, ki se bohoti z dnom iz spekulas piškotov, kremo z belo čokolado in drznim želejem iz kuhanega gina.
Da bo iz kuhinje dišalo, kot se zagre, uporabi legendarne Kotányi začimbe.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Piškotno dno:
160 g spekulas piškotov
80 g masla
Krema:
100 g bele čokolade
300 ml sladke smetane
500 g maskarpone sira
1 žlica sladkorja v prahu
0,5 žličke Kotányi cimeta
6 listov želatine
Kuhan gin:
250 ml bistrega jabolčnega soka
150 ml gina
1 Kotányi cimetova palčka
1 Kotányi janeževa zvezda
2 Kotányi klinčka
1 žlica škroba
5 lističev želatine
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- 160 g spekulas piškotov divje zmelji ali zdrobi.
- Po piškotih zlij 80 g stopljenega masla in dobro pomešaj.
- Na tortno podlago postavi nastavljiv obroč za torte in ga nastavi na 20 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Piškotno zmes potisni ob tortno podlago in jo pogladi ter poravnaj.
Krema:
- V kozico nalomi 100 g bele čokolade in jo prelij s 50 ml sladke smetane.
- Kozico pristavi nad nizek ogenj in previdno segrevaj, dokler se čokolada povsem ne stopi.
- 6 listov želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožami jih in vrzi v vročo čokoladno zmes.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Preostalih 250 ml smetane premlati v stepeno smetano.
- V večjo posodo stresi 500 g maskarpone sira in dodaj čokoladno zmes, pol žličke cimeta in eno žlico sladkorja v prahu.
- Vse skupaj dobro električno premešaj.
- Na koncu s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo prelij čez piškotno dno in jo poravnaj.
- Nadebudno tortico postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Kuhan gin:
- Od 250 ml jabolčnega soka vzemi 3 žlice in jih zmešaj v skodelici z 1 žlico škroba.
- Preostal jabolčnik zlij v piskrček in vanj nameči 1 cimetovo palčko, 1 janeževo zvezdo in 2 klinčka.
- Jabolčni sok pristavi nad ogenj in ga segrej do vretja.
- Odstavi ga in vanj primešaj škrobnato zmes.
- Kozico pristavi nazaj nad ogenj in mešaj z metlico, da se sok zgosti.
- Prilij 150 ml gina in pusti 1 minutko nad ognjem.
- 5 listov želatine namoči v hladni vodi, da se napojijo. Ožami jih in vrzi v kuhan gin.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavi, iz kuhančka pa poberi začimbe.
- Ko se želejasta zmes ohladi na sobno temperaturo, jo prelij po torti.
- Torto vrni v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur, še raje pa kar do naslednjega dne.