Čebulna juha
Sladkih 16 dni in Rudolf s kompanijo bo tu!
Če misliš, da je Božičkov obdarovalni pohod mačji kašelj, se pošteno motiš! Gre za ekstremen podvig, za katerega morajo biti belobradi možakar in njegovi jeleni pri vsej svoji moči. Še dobro, da jim gospa Božiček pred odhodom zakuha bogato čebulno juho s francoskimi koreninami!
Gre za aromatično župo iz gore čebule, ki pa je za nameček prekrita s kruhom, natrtim s česnom, in gratinirana v pečici.
Asterix in ostali galci so imeli magični napoj, Božiček in njegovi pajdaši pa prisegajo na bogato čebulno juho.
Juhe imajo pozimi prav poseben čar in pri nama redno brbotajo na šporgetu. Poglej si recepte za božičkovo župo, milijonsko juho in krompirjevo juho s korenjem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
800 g rumene čebule
5 strokov česna
5 vejic timijana
1,2 l jušne osnove
250 ml suhega belega vina
1-3 žlice konjaka
1 list lovorja
2 žlici olja
2 žlici masla
0,5 žličke popra
Za gratiniranje:
8 rezin francoske štruce
2 žlici oljčnega olja
1 strok česna
200 g sira grojer (gruyere)
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Juha:
- Pripravi si robčke za brisanje solz in se loti rezanja čebule. Čebulo olupi in jo nareži na tanke kolobarje. Tega se najlažje lotiš z mandolino ali rezalnim nastavkom za multipraktik. V kolikor si ne lastiš ne enega ne drugega, čebulo preprosto razpolovi in nareži na tanke polkolobarje.
- Česen nareži na tanke lističe.
- V velik lonec zlij olje in vrzi maslo ter ga pristavi na srednji ogenj.
- Dodaj vso čebulo, česen, osmukan timijan in lovorjev list. Čebule bo na oko res preveč, a brez skrbi – kmalu jo bo kar pobralo!
- Čebula se zdaj kuha približno 50 minut, vmes pa jo vsake toliko pomešaj in pazi, da se ne prične žgati. V nasprotnem primeru ogenj zmanjšaj in dolij malo vode.
- Ko je čebula mehka in rjave barve (ne zažgana), dolij vino. Ogenj povečaj in kuhaj, da vino povre.
- Dolij jušno osnovo, jo zavri, nato pa ogenj zmanjšaj in kuhljaj 20-30 minut.
- Dodaj 1 žlico konjaka in poper.
- Po okusu dodaj sol in dodatno žlico konjaka ali dve.
Kruh:
- Rezine francoske štruce z obeh strani premaži z oljčnim oljem.
- Za 4 minute jih vrzi v pečico, segreto na 200 °C.
- Pograbi strok česna, ga olupi in z njim postrgaj vsako rezino kruha z obeh strani.
Gratiniranje:
- V lične majhne posodice natoči bogato čebulno juho.
- Na gladino juhe položi po dva kosa kruha – tesno se morata prilegati posodi.
- Po vrhu naribaj odličen grojer sir, pri tem pa pazi, da pretiravaš! Resno, pri tej juhi sira ni nikoli preveč 🙂
- Pečico nastavi na funkcijo žara z največjo močjo. Vanjo za 3-5 minut postavi posodice, da se sir stopi, na njemu pa se pričnejo delati mehurčki.
En sam srk te juhe te pogreje kot objem odeje pred kaminom.
Čebulni tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljeni, za koliko oseb je zgornji recept? Hvala.
Anja,
za 4 osebe.
LP, MIdva
Žal mi juha ni bila preveč všeč. Manjka kisline. Juha mi je presladka.
Suzana,
škoda. Morda bi lahko dodala malo kisa, da bi ti bolj teknila. Sicer pa pride kar sladka, ja, zaradi vse čebule.