Burger s tartufato, brie sirom, rukolo in karamelizirano čebulo
Na prestolu, kamor spada
Pot do odličnega domačega burgerja ni tako trnova, kot bi pričakovali. Najprej moramo seveda poskrbeti za kvalitetne bombetke in dobro meso, nato pa vanj natlačiti omako, solato in sir.
V tem bogatem burgerju nosi največji delež okusa drzna majonezna omaka, za sladko sočnost poskrbi karamelizirana čebula, vlogo dežurnega sira prevzame nežen brie, za svežino pa uporabimo rukolo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Meso:
300-400 g mletega zorjenega govejega plečeta
½ žličke soli
1 ščepec popra
Ostalo:
2 bombetki za burger
1 pest rukole
4 rezine brie sira
Majoneza s tartufato:
3 žlice majoneze
1 žlička tartufate
1 žlička sesekljanega drobnjaka
1 žlička ribje omake
Karamelizirana čebula:
1 velika rdeča čebula
1 žlica oljčnega olja
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa
ščepec soli
Postopek
Karamelizirana čebula:
- Čebulo razpolovimo, olupimo in narežemo na tanke kolute.
- V večjo ponev zlijemo olje ter dodamo narezano čebulo in sol.
- Ponev pristavimo na nizki-srednji ogenj, nato čebulo pražimo 30-40 minut.
- Vsake toliko čebulo premešamo in če vidimo, da se prične žgati, dodamo malo vode.
- Ko je čebula že mehka in temno karamelizirana, dodamo balzamični kis in sladkor.
- Kuhamo nadaljnjih 5 minut, da se sladkor raztopi, kis pa izpari.
Majoneza s tartufato:
- Majonezo, tartufato, sesekljan drobnjak in ribjo omako zmešamo v omako.
- Če nimamo ribje omake, uporabimo 1 ščepec soli.
Meso:
- Mleto govedino zmešamo s soljo in poprom.
- Iz mase oblikujemo dve pleskavici, debeli približno 2 cm.
Peka:
- Žar pripravimo za zelo vročo direktno peko – rešetka naj bo neposredno nad virom toplote, temperatura približno 250 °C.
- Meso postavimo na očiščeno rešetko in ga z zaprtim pokrovom (če je to mogoče) pečemo 8-10 minut, odvisno od želene zapečenosti. Vmes ga enkrat obrnemo.
- Če uporabljamo termometer, potem meso prenehamo peči pri središčni temperaturi 58 °C (medium) ali 65 °C (well done).
- Takoj, ko sta burgerja pečena, nanju položimo po dve rezini brie sira.
- Bombetki razpolovimo in ju s prerezano stranjo navzdol položimo na žar za približno 20-30 sekund.
Burger:
- Na spodnjo štručko namažemo majonezo s tartufato.
- Nanjo nanesemo slastno karamelizirano čebulo.
- Na vrsti je sočno meso z brie sirom.
- Nanj postavimo šopek rukole.
- Burger zaključimo z drugo polovico bombetke, premazane z majonezo.
- V burger ugriznemo na polna usta!
Dober tek!