Bunkasta jelka
Božiček te bo obiskal čez 17 dni
Tako je, 17 dni! In ti še nimaš postavljenega božičnega drevesca? Brž v kuhinjo – ni še prepozno.
Za božičnega iglavca si priskrbi:
300 g pšenične polnozrnate moke
300 g pšenične bele moke
300 ml mleka
50 g masla
1,5 žličke soli (oz. po okusu)
1 žlico sladkorja
1 žlico olivnega olja
kocko svežega kvasa
zavitek mocarele v kosu (ne v slanici)
Ker današnjega peciva ne pečeš za lubadarje, tvoja jelka ne bo lesena, marveč iz mehkega mlečnega kruha.
Najprej se loti kvasca: mleko segrej, vanj pljuskni maslo, počakaj da se stopi, vtresi sladkor in ohladi do mlačnega. Dodaj dve žlici bele moke ter kvas in pusti mešanico, da vzhaja.
V posodo presej obe vrsti moke in dodaj ostanke polnozrnate moke na cedilu. V vrh mokaste grmade naredi vrtačo in vanjo stresi sol ter vlij olje in kvasec. Dobljeno premešaj v maso za jelko, katero po tesarsko konkretno pooblaj do prožnega testa. Po potrebi dodaj mleko ali moko.
Pusti ga vzhajati dobro uro.
Vzemi košček testa, ga splošči, v sredino natlači mocarelo in tesno zvij v srednje velik božični okrasek, da sir ne izteče.
Dobljene mocarelne cmočke geometrijsko zbunkaj v obliko jelke.
S pomočjo piškotnega modela izreži zvezdo in s pomočjo rok posvaljkaj deblo.
Drevesce zlobno postavi v kontrolirani požar, ki naj se širi 20-25 minut pod kotom 190 stopinj.
Zatem pretreseno jelko vzemi iz pečice in ji nakloni nekaj minut, da pride k sebi. Od hudega lahko pušča smolo.
Na vrsti je krašenje božičnega iglavčka. Tu si daj duška, saj lahko uporabiš, kar ti srce poželi. Najini sta si poželeli na kolobarčke narezano mlado čebulo.
Mojstrovino postavi pred preizkuševalce, v roke vzemi štoparico in izmeri, koliko časa mora preteči, da od jelke ostane le še žaganje.
Darila bodo morala letos pod drugo drevo. Dober tek!
Kar sline mi se cedijo, h cemur prav gotovo pripomore tudi socen jezik, ki opisuje pripravo.
Vroce in dobro.
duhovit recept in slasten izdelek.