Breskova torta z grškim jogurtom, medom in vanilijo
Osvežilna klofuta
Vročina vedno bolj pritiska, zato se ji upri na najslajši možen način – z osvežilno breskovo torto z grškim jogurtom in medom. Pa naj pride poletje, če si upa!
V bitko proti vročini pa se nikar ne podajaj brez obvezne opreme – nepogrešljivih Dr. Oetker izdelkov za peko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
5 jajc
100 g moke
100 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
noževa konica Dr. Oetker Backin pecilnega praška
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
Krema:
500 g grškega jogurta
250 ml sladke smetane
6 listov Dr. Oetker želatine
400 g breskev iz kompota ali zrelih svežih breskev
2-3 žlice medu
1 žlica Dr. Oetker Sladkega prahu
2 žlički Dr. Oetker vanilijeve paste
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Biskvit:
- Vsa jajca ubij v večjo posodo.
- Dodaj sladkor in vanilijev sladkor, nato maso divje mlati 8 minut, da nastane nežna pena svetle barve.
- Dodaj 1 žličko vanilijeve paste.
- V 100 g presejane moke zmešaj noževo konico pecilnega praška, nato oboje skupaj ročno primešaj k masi.
- Dobljeno biskvitno zmes razdeli na dva enaka dela, vsakega pa peci 8-12 minut pri 180 °C.
- Da je biskvit pečen, preveri z zobotrebcem – ta mora po vbodu ostati čist.
- En biskvit razdeli na 16 enako velikih delov.
Krema:
- Breskve iz kompota nareži na majhne kocke, sok pa prihrani.
- Sladko smetano stepi do stepene smetane.
- Liste želatine namoči v hladni vodi. Ko se napojijo, jih ožemi in vrzi v kozico. Segrevaj jo, dokler se povsem ne raztopi.
- V grški jogurt stresi med, vanilijevo pasto, sladki prah in premešaj.
- Dodaj raztopljeno želatino in dobro električno premešaj.
- K masi nežno, s spatulo primešaj stepeno smetano.
- Na koncu v kremo vmešaj še breskove koščke.
Tortogradnja:
- En biskvit postavi na tortno podlago in okoli njega zategni tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Biskvit namoči z 8 žlicami soka iz kompota.
- Na biskvit nanesi kremo in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, preostali biskvit pa pokrij, da se ne izsuši.
- S torte odstranimo obroč in folijo, nato pa po vrhu razporedimo narezan biskvit.
- Biskvit namočimo in okrasimo s stepeno smetano in koščki breskev.
Hejla mene pa zanima ali je BRESKOVA TORTA Z GRŠKIM JOGURTOM, MEDOM IN VANILIJO narejena z čvrstim grškim jogurtom ali tekočim? Lp
Z čvrstim:)