Božični golaž
Čez 14 noči te obišče Rudolf
Res je, da Božiček in njegovi podaniki večino leta brezskrbno lenuharijo, nihče pa jim ne more očitati lenobe decembra, ko vsi skupaj delajo kot za stavo. Pogosto se njihovo prebiranje pisem, izdelovanje igrač in manikura kopit zavleče dolgo v hladno noč in takrat si pogosto zvarijo magično enolončnico – božični golaž s suhim sadjem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kg govejega bočnika brez kosti
700 g čebule
1 pest suhih sliv
1 pest suhih marelic
1 pest rozin
200 ml rdečega vina
500 ml goveje juhe
3 lovorjevi listi
3 žličke sladke paprike
sol
poper
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
- Pripravi se na slap solza, saj je na vrsti masovno sekljanje čebule. Vso olupi in na grobo nasekljaj.
- Po želji z mesa odreži maščobo in vezivno tkivo, nato pa ga nareži na enakomerne kocke. V večji pisker pljuskni par žlic oljčnega olja, nakar na njemu popečeš meso. V kolikor je posoda manjša, ga popeci v dveh rundah. V nasprotnem primeru bi meso izpustilo vodo in ne bi lepo porjavelo.
- Ko meso porjavi, ga vzemi iz kastrole, nakar vanjo vržeš nasekljano čebulo. Tudi tu velja, da jo popeci v dveh rundah, če je posoda premajhna. Ko postekleni in začne rjaveti, jo razveseli z mesom, suhim sadjem, vinom in juho. Za nameček v pisker vrzi še lovorjeve liste, sladko papriko, sol in poper.
- Vsebino posode prešerno premešaj in zavri, nato pa ogenj zmanjšaj na počasno brbotanje in na lonec povezni pokrovko.
Naslednje tri ure se sem ter tja spomni na golaž in ga premešaj. Če se vmes lotiš okraševanja božičnega drevesca in pozabiš na golaž, se zna zgoditi, da se ti šmentana enolončnica prismodi na dno posode. V takem primeru zažganine nikar ne drgni, ker tako uničiš cel golaž! Božični zvarek preprosto prelij v čisto posodo in kuho mirno nadaljuj.
Kot vsak golaž bo tudi ta iz dneva v dan boljši, a ga bo kljub temu kmalu zmanjkalo.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zdravo,
Lahko samo vprašam za koliko oseb so zgoraj naveden količine?
Hvala 🙂
Sara,
za 6 oseb.
LP, midva