Božična večerja – Rulada iz rostbifa s pestom
Si že kaj na trnih? Ponoči te obišče Božiček!
Božična večerja je odličen izgovor za to, da na mizo skotalimo imenitno in prestižno pečenko.
Letos sva midva Božičku v čast pripravila sočno rulado iz rostbifa, polnjeno s panceto in domačim zelenim pestom.
V sklopu te božične večerje si oglej še:
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Meso:
1 kg zorjenega rostbifa (hrbtnega dela govedine)
50 g pancete
sol
poper
Sestavine za pesto:
100 g orehov
60 g parmezana
40 g špinače
1 vejica svežega peteršilja
7 žlic oljčnega olja
sol
poper
Omaka:
1 šalotka
2 stroka česna
3 vejice timijana
3 žlice masla
0,5 dl konjaka
sol
poper
Postopek
Pesto:
- V sekljalnik vrzi orehova jedrca, parmezan, špinačo, peteršilj in oljčno olje.
- Vse skupaj fino sesekljaj v zelen pesto.
- Soli in popraj po okusu.
Priprava mesa:
- Meso naj vsaj 30 minut pred peko počaka na sobni temperaturi.
- Pri mesarju išči bolj ploščat del govejega hrbta, ki se ga bo dalo lepo potolči.
- Z mesa odstrani debelejše dele trdega loja in vezivno tkivo srebrne barve.
- Če je na mesu kaj maščobe, jo pusti na miru, ker bo pripomogla k sočnosti in okusu.
- Če imaš predebel kos mesa, da bi ga zvil v rulado, ga z nožem razpolovi in razpri kot knjigo.
- Meso prekrij s prozorno folijo za živila in ga potolči do enakomerne debeline z lesenim kladivom ali valjarjem, ali pa celo s kako kozico ali ponvijo.
- Premlateno meso z obeh strani radodarno posoli in popopraj.
Rulada:
- Pečico segrej na 170 °C.
- Meso postavi na prozorno folijo.
- Meso premaži s pestom tako, da na eni strani pustiš 3 cm prosto.
- Po pestu razporedi panceto pravokotno na mišično tkivo, pri tem pa zopet upoštevaj rob.
- Vse skupaj zvij v rulado tako, da pride nepremazan rob na koncu.
- Pri zvijanju si pomagaj s prozorno folijo.
- Pograbi vrvico za meso in jo na tesno zaveži tik ob robu pečenke. Postopek ponavljaj po celi dolžini pečenke, na vsake 2-3 centimetre.
- Na visok ogenj postavi ponev, ki se dobro počuti v pečici.
- V ponev vlij 2 žlici olja in jo močno segrej.
- Ko se prične iz ponve kaditi, je čas, da vanjo položiš pečenko.
- Peci jo na vsaki strani 3-4 minute, da dobi lepo zapečeno skorjico.
- Ko pečenko obrneš na zadnjo stran, ponev postavi v pečico. Če nimaš ognjevarne ponve, pečenko prestavi v segret pekač.
- Peci do središčne temperature 53 °C (medium rare) – 57 °C (medium), kar naj bi vzelo med 30 in 45 minut, odvisno od velikosti pečenke. Absolutno priporočava uporabo termometra za meso.
- Po peki pečenko prenesi na desko za rezanje in jo pokrij z aluminijasto folijo. Pusti jo 10 minut povsem na miru.
Omaka:
- Ponev, v kateri se je pekla pečenka, pristavi nad srednji ogenj.
- Na drobno nasekljaj šalotko in česen in ju stresi v ponev.
- Mešaj, dokler šalotka ne postekleni, medtem pa postrgaj vse zapečene dele z dna ponve.
- Prilij 0,5 dl konjaka (lahko tudi suhega belega vina, če nimaš konjaka) in dodaj 3 vejice timijana.
- Ogenj povečaj in mešaj, da povre skoraj ves konjak.
- Ponev odstavi z ognja in vanjo vrzi 3 žlice masla.
- Premešaj, da se maslo raztopi, nato omako soli in popraj po okusu.
- Omako precedi v posodico za omako z uporabo grobega cedila.
- V omako zlij še sokove, ki so se nabrali pod pečenko, medtem, ko je ta počivala.
Pozdravljena “vidva”!
Pritegnila je mojo pozornost polnjena pečenka s pestom, midva z možem pa na vsako silvestrovo spečeva polnjeno pečenko s suhimi slivami in brusnicami, kot pika na i še slastno polivko iz rdečega vina in mletih oreščkov.
Ko bova preiskusila še vajin recept se oglasim……
Nija,
odlična ideja! Morava tudi po vajino poskusiti 🙂