Božična večerja
Le enkrat greš še spat in pod jelko bo ogromno daril!
Leto je naokoli in zopet na božični večerji gostiš zvezdo praznikov – Božička. Ker ga želiš očarati, mu pripraviš konkreten štirihodni meni, o kateremu bo sanjaril do prihodnje zime.
Klikni na povezavo, da te teleportira naravnost na recept:
– Pesina terina
– Široki koruzni rezanci s hruško in radičem
– Sirovi cmočki z gobjim ragujem
– Mousse iz bele čokolade in cimeta z granatnim jabolkom
Pesina terina
Božiček se je tekom leta očitno preveč družil s severnimi jeleni, saj si je tokrat zaželel vegetarijanske božične večerje.
Za razliko od rogatih prijateljev pa se on ne prehranjuje le s travo ali piškoti – ker je to njegov večer, je nadvse zahteven!
Božička seveda ne moreš zavrniti, lahko ga pa pošteno pohecaš. Za uvod v svečano večerjo mu ponudi nežno pesino terino s kozjo skuto, da si možic povsem popacka brado.
Za terino si nagrabi:
300 g kuhane rdeče pese
250 g kozje skute
100 g kremnega sira
3 žlice oljčnega olja
sol
poper
timijan
Postopek:
Med poslušanjem božičnih viž se loti priprave terine. Rdečo peso nareži na tanke rezine, ki jih popivnaš s papirnato brisačko.
Model za kruh obdaj s papirjem za peko in ga po vsej notranjosti obloži s pesinimi rezinami.
Kozjo skuto zmešaj s kremnim sirom ter posoli in popopraj po okusu.
Sledi gradnja terine.
V model namaži in poravnaj 1/3 kozje zmesi, ki jo razveseliš z listki svežega timijana in prekriješ z rezinami pese. Postopek ponovi dvakrat, dokler ne zaključiš s plastjo rdeče pese.
Dobljeno živahno zloženko prekrij s papirjem za peko in jo za 2 uri postavi v hladilnik.
Ko nastopi čas, da pred Božička vržeš hladno predjed, terino nareži in jo postreži na listih solate. Pokapljaj jo z bučnim oljem.
Poleg terine se mora na svečani mizi znajti tudi kvaliteten kruh.
Božiček uvod v večerjo s slastjo pomlati, nakar te postrani gleda, ker buljiš v njegovo rozasto brado in se nenadzorovano hihitaš.
Široki koruzni rezanci s hruško in radičem
Široki koruzni rezanci so odličen poligon za bogato omako izrazitih okusov, ki se nagajivo prepletajo.
Pod vplivom vina se hruške in radič kregata, čigav okus bo prevladal, medtem pa maslo, smetana in brie celotno sceno potrpežljivo mirijo.
Bitko okusov bijejo:
500 g rezancev s koruzno moko
1 srednje veliko rdečo čebulo
250 g treviškega radiča
400 g hrušk
30 g masla
50 ml suhega belega vina
250 ml sladke smetane
200 g brie sira
parmezan
sol
poper
Postopek:
Čebulo olupi in nasekljaj, hruške pa olupi, odreši pešk in nareži na krhlje ali koščke. Liste radiča preprosto nareži na trakove.
V večji ponvi na maslu popraži čebulo, da postekleni, nakar se zabavi pridružijo še hruške. Praži jih 5 minut, nato pa zalij z belim vinom in kuhaj nadaljnih 5 minut, nakar v ponev vržeš še radič.
Po 5 minutah praženja v ponev vlije sladko smetano, stresi koščke brie sira ter dodaj poper in sol po okusu. Kuhaj, dokler se sir ne raztopi.
Koruzne rezance skuhaj po navodilih in jih stresi v ponev z omako.
Dobro jih premešaj, nato pa serviraj v globokih krožnikih. Ne pozabi na tanke lističe parmezana!
Tako, Božičkova potreba po hruškah je potešena, a se je dobrodušni možakar očitno šele ogrel. Čas je za glavno jed.
Sirovi cmočki z gobjim ragujem
Ravno, ko se lotevaš priprave glavne jedi, si Božiček zaželi cmokov s trdim sirom in brusnicami, ki so baje na severnem polu tradicionalni.
Iz rokava privleče babičino recepturo zanje in ne preostane ti drugega, kot da v božičnem duhu vkup vržeš cel regiment teh presnetih cmočkov.
Seveda je potrebno okrogle okusneže nekam pomakati in drzen ragu iz šampinjonov in šitake gobic je kot nalašč za to! Mehek, a hrustljav korenček pa je na krožniku le zato, da se severnim jelenom cedijo sline.
Cmočki:
2 manjša krompirja
200 g starega kruha
170 ml mleka
3 jajca
120 g trdega sira
4 zrhane žlice pirine moke
pest suhih brusnic
sol
poper
peteršilj
Gobji ragu:
300 g šampinjonov
150 g šitake gob
1 velika rdeča čebula
50 ml rdečega vina
60 g masla
1 žlička sladke rdeče paprike
150 g paradižnikove mezge
oljčno olje
3 stroki česna
sol
poper
Za privlačne korenčke potrebuješ:
8 majnih korenčkov
sol
dimljena sladka rdeča paprika
oljčno olje
Postopek:
Ni cmokanja brez cmokov, zato zavihaj rokave in se loti njihove priprave!
Krompir olupi, nareži na koščke in skuhaj, nato ga prešerno pretlači in k njemu primešaj jajca.
Kruh natrgaj in zalij z mlačnim mlekom. Primešaj ga h krompirjevi mešanici in dodaj nastrgan trdi sir, brusnice, moko, peteršilj, sol in poper.
Iz dobljene zmešnjave z rokami oblikuj cmočke, ki jih vržeš v slan krop. Kuhaj jih 10 minut na srednjem ognju – voda ne sme vreti, da cmočki ne razpadejo.
Medtem, ko kroglice uživajo v vroči kopeli, ti poskrbi za njihovo prilogo.
Šampinjone in šitake gobe nasekljaj, prav tako pa podivjano razsekaj tudi čebulo in česen.
Na oljčnem olju popraži čebulo, da postekleni, nato v posodo skoči še česen. Ko slednji zadiši, v kozico vrzi še gobe in jih praži 5 minut. Zalij jih z vinom in kuhaj 5 minut, nakar vliješ še paradižnikovo mezgo.
V nadebuden ragu frcni še sol, poper in sladko rdečo papriko.
Preostane le še 10 minut kuhanja, med katerim želeno gostoto uravnavaš z vodo.
Posodo odstavi in ragu dodatno obogati še z maslom.
Mini korenčke umij in oščetkaj ter za 10 minut vrzi v slan krop. Na hitro jih popeci še na oljčnem olju, medtem pa jih potresi z dimljeno sladko rdečo papriko.
Božičkovo cmokanje nakazuje, da je nad cmočki in njihovo gobjo spremljavo pošteno navdušen.
Kako ne bi bil, saj se izrazitemu sirnemu okusu v cmočkih po robu postavijo v njih skrite brusnice, harmonijo okusov pa dopolnijo drzne gobice.
Mousse iz bele čokolade in cimeta z granatnim jabolkom
Konec sladek, vse sladko! Vse tri jedi, ki so se zvrstile na božični večerji, zaznamujejo močni okusi, ki pomagajo pri borbi z zimo.
Tudi zaključek večerje se ponaša z bogatim okusom – tokrat je napad na brbončice prevzel duo cimeta in bele čokolade, vloga zapeljevanja pa pripada nežni mousse teksturi.
V kozarčke spada:
200 g bele čokolade
2 zvrhani žlici cimetovega sladkorja
350 ml sladke smetane
2 rumenjaka
1 granatno jabolko
Postopek:
Rumenjaka s cimetovim sladkorjem penasto pretepi.
100 ml sladke smetane vlij v kozico in pristavi na srednji ogenj. Ko se segreje, vanjo z metlico vmešaj rumenjakovo mešanico. Nenehno mešaš, dokler se zmes ne zgosti, nato pa vanjo nalomiš belo čokolado.
Pridno mešaj, da se čokolada raztopi, nakar kozico odstaviš in počakaš, da se njena vsebina ohladi do mlačnega.
Preostalih 250 ml sladke smetane prebutaj do čvrstega ter jo nežno in postopoma primešaj k čokoladni zmesi.
Dobljeno maso zapri v hladilnik in poskusi pozabiti nanjo za naslednji dve uri.
Božičku se zdaj že pošteno mudi, od pomankanja sladkorja pa je že čisto bled, ubožec. Usmili se ga in mu v kozarec z dozirno vrečko nabrizgaj božični mousse, čez pa potresi živahna semena granatnega jabolka.
Tako, dobrodušni gospod se končno lahko spoka iz tvoje kuhinje in se raje posveti vsesplošnemu obdarovanju.
Božični tek!
lp, mene pa predvsem zanima kje sta kupila te kozarce v katerih je sladica..
Pozdravljeni!
Zanima me, za koliko oseb zadostujejo navedene količine v teh receptih?
Hvala.
Živijo, Anja!
Navedene količine so za 4 osebe.
LP, midva 🙂