Bombetke s krompirjem
Če imaš to bombetko v roki, imaš krompir
Bombetke s krompirjem so prav fletni hlebčki, ki jih odlikujeta sočnost in mehkoba. Čeprav se v njih skriva zajeten del krompirja, pa se ta na okusu prav nič ne občuti. Zaradi njega so bombetke sočne veliko dlje.
Zagotovo bodo na pikniku požele hvalo, tako za podlago čevapčičem kot za puhasto pomakalo v golaž.
Te bombetke so odlična ideja tudi, če nam po nedeljskem kosilu ostane kaj pire krompirja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
550 g moke
300 g olupljenega krompirja
1 žlica sladkorja
1 vrečka suhega kvasa
250 ml mleka
60 g zmehčanega masla
2 žlički soli
Postopek
Testo:
- Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo do mehkega.
- Po kuhanju ga pustimo v cedilu, da voda z njega odpari.
- Krompir pretlačimo in ga ohladimo do mlačnega.
- V toplo mleko stresemo žlico sladkorja in vrečko suhega kvasa ter premešamo.
- Dobljeno zmes prilijemo k mešanici moke in soli.
- Vse skupaj zmešamo, nato pa pričnemo gnesti.
- Med gnetenjem postopoma dodajamo še zmehčano maslo.
- Gnetemo, dokler testo ne postane gladko, nato ga oblikujemo v kepo.
- Posodo s testom tesno pokrijemo s prozorno folijo.
- Testo naj vzhaja, da se njegova prostornina podvoji – približno eno uro.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- Iz testa oblikujemo 12 bombetk, ki jih razporedimo po pekaču.
- Pekač pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da bombetke vzhajajo 20 minut.
- Bombetke pečemo 15-20 minut, da se lepo zlatorumeno zapečejo.
- Še vroče bombetke premažemo z maslom.