Biskvit z jabolčno čežano in orehi
Ali: kako izprazniti protvan v rekordnem času
V iskanju pravega zaključka nedeljskega kosila je velja pokukati k pecivom iz pekača. Večinoma gre za enostavne dobrote, ki hitro potešijo celo mizo.
Tak je tudi tale biskvit. Na videz ni nič posebnega, je pa zato na ugriz pravi spektakel. Biskvit je rahel in sočen, saj čisto jesensko vsebuje jabolčno čežano, koščki orehov v njem pa hrustljavo nagradijo vsak ugriz. Okuse zaokroži prijetno kiselkast in osvežilen premaz iz kremnega sira.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Jabolčna čežana:
4 večja jabolka (cca. 600 g)
Biskvit – suhe sestavine:
320 g bele pšenične moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
2 žlički cimeta
Biskvit – mokre sestavine:
jabolčna čežana
2 jajci
170 ml olja
150 g sladkorja
80 g rjavega sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
3/4 žličke soli
Biskvit – ostalo:
100 g grobo sesekljanih orehov
Premaz:
100 g kremnega sira
80 g masla
150 g sladkorja v prahu
Postopek
Čežana:
- Jabolka olupimo, jih razčetverimo in iz njih odstranimo peščišča.
- Narežemo jih na kocke.
- V kozico stresemo jabolčne kocke in prilijemo toliko vode, da prekrije dno.
- Jabolka kuhamo, da se povsem zmehčajo, nato jih fino spasiramo v čežano.
- Pustimo jo, da se dobro ohladi.
Biskvit:
- Suhe sestavine zmešamo v eni posodi, mokre z jabolčno čežano pa v drugi. Mokre sestavine nato primešamo k suhim.
- V biskvitno zmes vmešamo grobo sesekljane orehe.
- Vlijemo jo v pekač z dimenzijami približno 35 x 20 cm.
- Biskvit pečemo 30 – 40 minut pri 180 ºC.
- Po peki ga pustimo, da se ohladi.
Premaz:
- Za premaz naj bosta kremni sir in maslo sobne temperature.
- Električno ju zmešamo skupaj s sladkorjem v prahu, dobljeno zmes pa premažemo po ohlajenem biskvitu.