BBQ rebrca iz pečice
Družno si preštejmo rebra
Tale povsem ameriška specialiteta dokazuje, da sva še vedno konkretno pod vtisom izjemnega tritedenskega potepanja po zahodu severne Amerike. Najina potovanja so vedno kulinarično obarvana, zato sva čez lužo uživala v vseh vrstah mesa, ki jih premorejo tamkajšnji žari.
Najbolj so se nama v spomin vtisnila sočna BBQ rebrca, ki si z “našimi” nedeljskimi svinjskimi rebri delijo bore malo.
Pod oklepom iz karamelizirane legendarne BBQ omake se skriva sočno in z odličnim okusom prežeto meso, ki s kosti pade že, če ga malo grše pogledamo. Srž se skriva v dolgotrajni in počasni pripravi pri razmeroma nizki temperaturi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za rebrca:
1 svinjska rebrca (spare ribs ali baby back ribs)
2 žlički soli
0,5 žličke kajenskega popra
2 žlički sladke paprike
1 žlička čebule v prahu
1 žlička česna v prahu
1 žlička popra
2 žlici oljčnega olja
Sestavine za BBQ omako:
100 g kečapa
60 ml temnega piva
2 žlici Worchestershire omake
2 žlici jabolčnega kisa
30 g rjavega sladkorja
0,5 žlice čebule v prahu
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
BBQ omaka:
Ta sladka, kisla, lepljiva in drzna omaka je kot nalašč za nežno meso, ki se komajda še drži kosti. Nikar ne kupujmo že pripravljenih omak, saj je domača veliko boljša, predvsem pa je njena priprava mačji kašelj.
- Vse sestavine stresemo v kozico in jih premešamo z metlico.
- Omako kuhamo na zmernem ognju, dokler ni dovolj gosta. Obnašati se mora podobno kot kečap.
Rebrca:
Še preden se lotimo priprave, moramo kupiti prava rebra. Običajno na nedeljsko mizo prikolovratijo svinjska rebra, obdana z debelo plastjo maščobe in kožo. Za pripravo na ameriški način ta žal niso primerna, zato je potrebno mesarja pocukati za rokav in ga pobarati za “spare ribs” ali “baby back ribs”.
- Ko imamo pred sabo pravi kos rebrc, je potrebno z njih odstraniti membrano. Ta poredna membrana preprečuje, da postanejo rebrca res nežna in prežeta z okusi, nahaja pa se na manj mesnati strani reber. Na enem robu z nožem privzdignemo membrano, jo zagrabimo s papirnato brisačko in v enem kosu odlepimo z reber.
- Začimbe in olje zmešamo v aromatično pasto, s katero temeljito premažemo rebrca.
- Na kos aluminijaste folije položimo list papirja za peko. Na sredino postavimo rebrca in jih zavijemo s tem dvoplastnim oklepom, ki bo poskrbel, da se rebrca ne bodo izsušila.
- Ličen paketek postavimo na pekač in ga za vsaj 3 ure postavimo v pečico, segreto na 140 °C.
- Zavoj rebrc odpremo in z vilico preverimo, če meso z lahkoto odstopa od kosti. V nasprotnem primeru peko podaljšamo za 15 minut.
- Postopek ponavljamo, dokler meso skoraj samo ne pade s kosti.
- Paketek razpremo in odstranimo odvečno tekočino. S pripravljeno BBQ omako premažemo kos reber z vseh strani.
- Pečico nastavimo na žar funkcijo in vanjo postavimo nepokrita rebrca z mesnato stranjo navzgor. Po 3-5 minutah cvrčanja bo omaka karamelizirala, kar označuje konec peke! Ves ta čas moramo preždeti pred pečico in čuvati, da se omaka ne prismodi.
Vsake toliko lahko iz ustaljenih okvirjev nedeljskega kosila brez slabe vesti stopimo tudi čez lužo, pri tem pa se popackamo z lepljivo in sladko omako.
Ameriški tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Odličen recept, ki sem mu sledila skoraj 100%. Morda sem jih vzela par minut prezgodaj iz pečice, da se ne bi zažgala, smo pa “s kruhom pomazali”… Zelo zelo dobro, hvala! Naslednjič preizkusim recept za kokosovo torto z malinami….
Renata,
naju veseli, da so ti teknila! 🙂