After Eight torta
In niti minuto pred osmo!
Ko odbije večerna ura osem preč, je čas za vrhunec dneva. Ne govoriva o raznih vodotokih ljubezni ali o Kemalu, ki s televizijskih ekranov zapeljivo zganja dramo. Govora je o prav posebni torti, o kateri pred osmo zvečer niti črhniti ne smemo.
Najina najnovejša težkokategorna torta se šlepa na slavo najbolj razvpitega dua mete in čokolade – zimzelenih čokoladic After Eight.
Prav nesramno sočen in bogat Hershey’s biskvit objema torto z obeh koncev, vmes pa se zvrstijo tri kreme dveh okusov – mete in čokolade, seveda!
Ker je tu biskvit še posebej ključnega pomena, njegovo pripravo zaupava le največjim mojstrom. Najina Bosch kombinirana parna pečica serije 8 si lasti črni pas v peki biskvitov, kot za šalo pa se sooči z vsemi drugimi nadlogami, ki lahko doletijo nadebudno pečico.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za Hershey’s biskvit:
210 g sladkorja
120 g moke
35 g kakava
1 jajce
120 ml mleka
60 ml olja
1 žlička vanilijeve arome
110 ml vrele vode
5 g pecilnega praška
5 g sode bikarbone
ščepec soli
Prva čokoladna krema:
150 g After Eight čokoladic
250 ml sladke smetane
3 lističi želatine
Krema iz bele čokolade:
200 g bele čokolade
350 ml sladke smetane
3 listi želatine
1 žlička metine arome
Druga čokoladna krema:
150 g After Eight čokoladic
250 ml smetane
3 lističi želatine
Čokoladni ganache:
100 g temne čokolade
100 ml smetane
Postopek
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm, vendar pride kar nebotična, zato lahko brez slabe vesti uporabiš pekač s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Hershey’s Biskvit:
Recept za ta legendarni biskvit ne potrebuje modifikacije, saj se ponaša z globoko črno barvo in bogatim ter sočnim okusom.
- Njegova priprava je nadvse preprosta – v eni posodi zmešaj vse suhe, v drugo pa vrzi vse mokre sestavine, razen vode. Mokre sestavine električno vmešaj k suhim sestavinam, dokler ne dobiš homogene zmesi.
- Zavri vodo in jo primešaj k masi.
- Na pod pekača položi papir za peko, vanj vlij maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 ºC.
- Po približno 60 minutah živčnega postopanja po kuhinji, je biskvit le nared. V to se dodatno prepričaj še z vbodom zobotrebca
- Biskvit prereži na pol. Midva sva ga razrezala s pomočjo nastavljivih obročev, s katerimi lahko preprosto odrežemo želeno debelino biskvita. Naročiš jih lahko tu: LINK
Prva čokoladna krema:
- Preden si v usta zbašeš vse After Eight čokoladice, jih vrzi v kozico s 50 ml smetane. Segrevaj jih nad nizkim ognjem, da se lepo raztopijo.
- Liste želatine potunkaj v hladno vodo in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in vrzi k stopljeni čokoladi.
- Mešaj nad nizkim ognjem, da se želatina popolnoma raztopi.
- Pusti zmes pri miru, da se ohladi do mlačnega.
- Preostalih 200 ml smetane prebutaj do čvrstega, nakar k njej s spatulo vmešaš čokoladno zmes.
- Dobljeno kremo prelij čez prvi biskvit, ki ga prej objameš s tortnim obročem in po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
Nastajajočo torto postavi v hladilnik, kjer naj čaka na naslednjo kremo.
Krema iz bele čokolade:
- Postopek je podoben kot pri prvi kremi, le da raztopiš 200 g bele čokolade v 100 ml sladke smetane.
- Prav tako v njej raztopiš namočeno in ožeto želatino, nato pa v mlačno zmes primešaj še metino aromo.
- Preostalih 250 ml sladke smetane preklofaj do čvrstega in ji nežno primešaj čokoladno zmes.
Dobljeno kremo zlij na plast čokoladne kreme na torti, ki pa mora biti že čvrsta.
Druga čokoladna krema:
Postopek pri tej kremi je do pikice enak kot pri prvi čokoladni kremi.
Zdaj nadebudno tortico razveseliš še z drugo kremo, na katero povezneš drug črn biskvit.
Od aristokratske torte se zdaj poslovi za vsaj 6 ur, še bolje pa če pozabiš nanjo kar čez noč.
Čokoladni ganache:
- Čokolado in smetano raztopi nad nizkim ognjem.
- Torto odreši obroča in folije ter jo prelij s čokoladnim ganachem.
Tortico poljubno okrasi in jo postavi na ogled. Kaj kmalu ugotoviš, da je bila to usodna napaka, saj jo napade krdelo podivjanih tortožerov. Stisni zobe in se podaj v boj za kos, ki ti pripada!
Sladki tek!
Pozdravljena! Hvala za super krasne recepte. Zanima me, kje bi se dalo dobiti metino aromo? Hvala 🙂
Zdravo Irenca. Metino aromo sva midva kupila v Hipermarketu Mercator. Lp, Midva
Pozdravljena!Tudi jaz bi imela eno vprašanje in sicer tudi meni se je čokolada skupaj z žaletino in metino aromo ,ko sem jo dodala v stepeno smetano sesirila pa sem ohladila cokolado?
Tina,
do tega je najverjetneje prišlo, ker je bila smetana preveč stepena.
Živjo, a za drugo kremo rabim kaj zelene barve, al jo da metina aroma kaj od sebe?
LpT
Pozdravljena Tanja. Midva sva v Hipermarketu Mercator kupila metino aromo katera je zeleno obarvana in sicer jo imajo na odelku kjer je vse za pripravo slaščič, proizvajalec pa je Etol. Lp, Midva
Lepo pozdravljeni! Zanima me kako nadomestim želatino z agar-agarjem? Kakšno razmerje, postopek,… Najlepša hvala za odgovor 🙂
Jaz vedno želatino nadomestim z agar-agarjem. Čisto preprosto je; namesto da v vodi “napihneš” želatino, streseš agar-agar v vodo v majhno kozico (za okoli 10g agar-agarja damo 1dl vode) . Mešaš dokler se vidno (in občutno) ne zgosti, okoli 2 minuti. Potem malo počakamo in vmešamo v smetano, mascarpone,.. Drugače naj bi 10g zadoščalo za 6 lističev želatine, a jaz “za zihr” raje uporabim to kot nadomestilo za 3-4 lističe 🙂 Pa vso srečo!
Mene pa zanima če lahko biskvit namesto da ga prerežem spečem v dveh delih? Potem najbrž potrebuje cca.30 min za peko? Hvala in lp:)
Seveda lahko in tako je tudi čas peke se skrajša. Lp, Midva
Pozdravljeni!
Najprej HVALA za čudovite recepte! Super so!
…after eight sem po vašem receptu že pekla, pa me zanima, kaj menite na rum-kokos verzijo (namesto after eight bi vzela rum-kokos bonbone)…no, pa metino aromo bi izpustila 🙂
Kaj menite?
Lp, Valerija
Živijo,
ker so rum-kokos bomboni drugačne strukture (čokolada, krokant in tekoča sredica), njihovo uporabo odsvetujeva. Lahko pa poskusiš in poročaš, kako je šlo 🙂
LP, Midva
mene pa zanima kak ste naredili to čokolado zgoraj 🙂 pa še te kupčke za dekoracijo? če bi te sestavine dala za premer 26 bi bilo ok? ali bi prenizka prišla..
Lela,
višine 26 bi bila kar nizka. Čokoladni kupčki na vrhu so 100 ml sladke smetane, v kateri je raztopljeno 50 g čokolade. Ko se zmes dobro ohladi, jo stepi in nabrizgaj po torti.
Super recept, odlična torta. Vse pohvale😀
Pozdravljena! Zanima me, če bi bilo možno del smetane v kremi z belo čokolado nadomestiti z mascarpone sirom? Bi pasalo zraven? In koliko bi ga lahko dodala?
Pozdravljena,
maskarpone bi seveda pasal zraven, uporabi ga pa malce manj, kot bi smetane.
Živjo,
prvič se lotevam peke te torte. Zveni zelo mamljivo 🙂 Zanima me, če biskvita ni treba nič dodatno navlažiti? Ne pride suho? Kako pa se reže, če je zgoraj še ena plast biskvita (se kaj “udira”)?
Hvala in lp
Anita,
Hershey’s biskvit je zelo sočen in ga ni potrebno namakati.
Ker je biskvit mehek, kreme pa čvrste, se ob rezanju ne bo nič vdiralo.
LP, Midva
Pozdravljeni zanima me zakaj se mi je bela masa že dvakrat sesirla, kaj delam narobe? Vse je ok dokler ne dodam želatine? Hval in lp
Valerija,
pazi, da se želatina popolnoma raztopi, raje počakaj malce dlje, ko jo topiš. Za vsak slučaj jo v maso primešaj kar vročo.
Zdravo,
Ko torto oblijes s cokolado, kako uspe tako lepo jo obliti, da nic dol ne stece? Je kaksen trik? 🙂
Hvala
Tania,
sploh ni tako težavno, le čokolada mora biti dovolj gosta, da ne steče 🙂
Pozdravljeni,
zanima me kje dobim metino aromo? Pregledala sem že večino trgovin, vključno z Mercatorjem pa je nimajo nikjer….
Vanja,
midva sva jo našla v Mercatorju, gre pa za tole: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/101707/aroma-menta-etol-10-ml
Hey.tudi sama bi naredila tole torto,pa me zanima glede biskvita,a je normalno da pride cisto tekoce ko se vlije v pekac za pect?
Tina,
ja, je povsem normalno.
Zdravo.
Kako dolgo je najboljše dati v hladilnik ko imaš recimo prvo plast kreme gor, da se potem druga ne pomeša s prvo? 🙂
Iris,
pol ure naj bi bilo dovolj, vseeno pa s prstom preveri, ali je krema dovolj čvrsta.
Zdravo, ali lahko metino aromo nadomestim z metinim sladkorjem? Arome namrec nisem nasla. Lp
Tanja,
lahko, ja.