Slaniki
Slana šala o puhastem kruhu
Tole pecivo je znano vsem – dolge kače iz puhastega testa, s črtastim vzorcem drznega slanega preliva. Ja, gre za slanike, pa ne morske!
Doma narejeni so lahko vsaj tako dobri kot tisti iz bližnje pekarne, najpogosteje pa izginejo v solo izvedbi – ne potrebujejo nikakršnih dodatkov.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
250 ml mlačne vode
1 žlica sladkorja
0,5 kocke kvasa
550 g moke
1 žlička soli
50 ml olja
100 g kisle smetane
Slani preliv:
3 žličke moke
1 žlička soli
2–3 žlice vode
Postopek
Testo:
- V posodo zlij mlačno vodo, stresi sladkor in nadrobi kvas.
- Vse skupaj zmešaj z metlico.
- V posodo robota stresi moko in dodaj sol, olje in kislo smetano.
- Prilij kvasni nastavek.
- Sestavine zmešaj, nato pa gneti približno 10 minut do prožnega in voljnega testa s svetlečo površino. Za lažje delo priporočava uporabo kuhinjskega robota z nastavkom za gnetenje.
- Posodo z zgnetenim testom pokrij z vlažno krpo ali plastično kapo za tuširanje.
- Testo naj na toplem vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.
Slani preliv:
- V skodelici zmešaj 3 žličke moke, žličko soli in 2–3 žlice vode.
- Z dobljeno zmesjo napolni dresirno vrečko.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Testo zvrni na pomokano delovno površino in ga razdeli na 8 približno enakih delov – najprej ga oblikuj v enakomerno debelo štručko, ki jo razpoloviš po dolgem in počez, vsako četrtino pa ponovno razpolovi počez.
- Vsak del na tanko razvaljaj do dolžine pekača.
- Zvij ga v dolgo kačo in jo preloži v pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Na tak način na pekaču zvrsti 8 kač.
- S čopičem jih narahlo premaži z oljem, nato pa jih postavi v pečico.
- Pečejo naj se 15 minut pri 180 ºC.
- Slanike vzemi iz pečice, nato odreži konec vrečke s slanim prelivom in ga nemudoma nanesi nanje.
- Slanike prestavi nazaj v pečico za dodatnih 5-10 minut.
- Po peki naj se ohladijo na pekaču.