Pica z žara

Kampica

 

Med kampiranjem se nežno ziblješ v viseči mreži, medtem ko nad teboj žaga sproščujoče-nadležna pesem škržatov. Naenkrat pa ti v želodcu tako glasno zakruli, da mimoidoči začudeno gledajo v jasno nebo.

morje-3
Kot da že sama kruta lakota ni dovolj, se soočiš še z neustavljivo željo po dobri pici. Pripravi oglje in pospravi denarnico, nato pa se loti priprave domače pice naravnost z žara, pred katero se skrijejo tudi okoliške picerije.

morje-6
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Ker na kampiranje običajno ne vlečemo s seboj pol kuhinje, si je potrebno pri odmerjanju pomagati z bolj priročnimi pripomočki. Nama je prav prišel navaden plastičen kozarček.

V testo žar pice moraš natlačiti:
6 kozarčkov moke
1 vrečko suhega kvasa
pol kozarčka oljčnega olja
1,5 žličke soli
1 kozarček tople vode

Med drugim na pico lahko vržeš:
paradižnikovo mezgo
sir
suho salamo
šunko
origano

morje-1
Najprej se skotali iz viseče mreže, nato poprimi za skledo in vanjo vsuj moko, suhi kvas in sol. Mokasto goro prelij z vodo in oljem, nato pa zgneti v kepo. Drži se osnovnih pravil izdelave testa – če je presuho, dolij vodo; če se preveč lepi, dodaj moko.

morje-13
Pusti kvasovkam okoli 45 minut, da ob sončku in dretju škržatov vzhajajo testo.

morje-14
Zdaj lahko v miru zagrabiš pivo in zakuriš žar.
Od lepo vzhajanega testa odtrgaj kos in ga razvaljaj – pa ne na preveč debelo. Ker valjar ne spada ravno v obvezno kamp opremo, si lahko pomagaš s polno pločevinko piva, ki jo prej umiješ.
Razvaljano testo vrzi na rešetko in ga po 4 minutah obrni.

morje-15
Takoj, ko testo spretno obrneš, prični z oblaganjem pice. Seveda imaš tu proste roke – midva sva na pico nametala paradižnikovo mezgo, šunko, gaudo, suho salamo, češnjev paradižnik in odličen creski sir.

morje-16
Po 4 minutah je tudi druga stran testa pečena, sir pa lepo stopljen. Prvi ugriz v hrustljavo testo te bo prepričal, da je žar odličen pripomoček za izdelavo pic.

morje-2
Omamne vonjave po sveže pečeni pici bodo privabile radovedneže s sosednjih parcel. Srž pice je tudi v temu, da se odlično poda ob druženju, zato jim le ponudi kos ali dva 🙂

morje-5
Dober tek!

One comment

Leave a Reply