Cvetačni riž z zelenjavo in jajci

Cvetačna skrivnost

 

Cvetača velja za povsem običajno prebivalko Spodnje Njive na Zelenjavni planoti. Marsikateri otrok sicer prestrašeno vrešči, če se ta bela zelenjava preveč približa njegovemu krožniku, po drugi strani pa mnogi ljudje na vsa usta zehajo, če se cvetača znajde na njihovem jedilniku.
Tako mali prestrašenčki kot veliki dolgočasneži se ne zavedajo, da obilna cvetača živi tudi skrivno življenje. Mnogokrat se zamaskira v druge, okusnejše jedi in danes se je v obliki riža vrinila k praženi zelenjavi in jajcem.

Za tajno nalogo potrebuješ:
1 glavo cvetače
1/4 glave mladega zelja
1/2 glave brokolija
olivno olje
4 korenčke
4 jajca
1 čebulo
3 stroke česna
mešanico mediteranskih začimb
sol
poper
kislo smetano


Preobrazba cvetače v skrivno agentko se prične v sekljalniku. Razkosaj jo in ji odstrani debelejša stebla, nato jo sesekljaj do velikosti riževih zrn.

Cvetacni riz-7
V segret vok vlij dve žlici olivnega olja in dodaj sesekljano čebulo in česen. Ko ta zadiši, vtresi nasekljano cvetačo. Praži jo in mešaj okoli 7 minut, oziroma dokler se ne zmehča.

Cvetacni riz-5
Pražen cvetačni riž pretresi v začasno posodo, kjer naj se skriva pred radovednimi pogledi, medtem pa nareži korenček in zelje na kocke. Vrzi ju v vok, v katerem poprej segreješ dve žlici olja.

Cvetacni riz-8
Ko sta zelje in korenček skoraj zmehčana, dodaj še brokoli. Če se zelanjava prične divje smoditi, jo nemudoma pomiri z malce vode. Po kratkem praženju se zmehča tudi brokoli, zato nastopi čas, da cvetačni riž neopazno pretihotapiš v vok. Brž ga stresi čez zelenjavo in dobro premešaj. Vrtnine potisni na eno stran voka, v drug del pa ubij jajca, katera posoliš in malce stepeš, nato pa jih postopoma vmešaš v zelenjavo.
Naslednji korak preobrazbe pripada začimbam – riž z zelenjavo posoli, popopraj in posuj z mediteranskimi začimbami.

Cvetacni riz-6
Ko cvetačo v riževi preobleki skupaj z zelenjavo postaviš v skledico in ji nadeneš kapo iz kisle smetane, je ne bi prepoznal niti lastni kmet.


V taki obliki se cvetača lahko brez skrbi pretihotapi na otroški krožnik, ne da bi kdo zagnal vik in krik, malce starejši pa lahko uživamo v lahki jedi, ki ne razočara z okusom.

Dober tek!

One comment

Leave a Reply