Zeliščni venček
Še obilnih 24 dni do Božičkovega prihoda
Zopet je leto naokoli in že si pred durmi praznikov. Le še 24 dni je do Božičkovih daril, ki jih prejmejo le res pridni. Da si zagotoviš kar najimenitnejša darila, se loti vsakodnevne praznične kuhe! Božiček bo vse videl 🙂
Tudi letos odpirava odštevalnik z venčkom in tale še posebej trga kape, saj je mehek in puhast brez primere, pa še z zeliščnim maslom povrhu. Recept zanj je dolga leta obstajal le kot ustno izročilo v Božičkovi vasi na Severnem tečaju, zato sva najela škrata vohuna, da je prisluškoval lokalnim čenčam. Ravno pred začetkom odštevalnika je mali možic priškratal do naju z napisanim receptom v roki. Preberi si ga spodaj.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Testo:
520 g pšenične bele moke
2 jajci
2 dcl mleka
50 g masla
1 vrečka suhega kvasa
2 žlici sladkorja
1,5 žličke soli
Zeliščno maslo:
100 g masla
3 stroki česna
1 šopek peteršilja
2 ščepca soli
0,5 žličke čebule v prahu
parmezan v kosu
Za premaz:
1 jajce
2 žlici mleka
Postopek
Testo:
- V večjo posodo stresi 520 g moke, 2 jajci, 200 ml mleka, 50 g stopljenega in ohlajenega masla, suhi kvas, 2 žlici sladkorja in 1,5 žličke soli.
- Vse skupaj premešaj, nato pa gneti 5 minut do gladkega testa.
- Posodo pokrij z vlažno krpo, nato pa jo pusti 1 uro pri miru, da testo v njej ležerno vzhaja.
Zeliščno maslo:
- Česen olupi in ga vrzi v sekljalnik.
- Dodaj maslo, peteršilj, sol in čebulo v prahu.
- Miksaj, da se peteršilj in česen sesekljata ter povežeta z maslom.
Venček:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Za venec potrebuješ okrogel pekač premera 26 cm z ravnim dnom, na sredino katerega postaviš majhno ognjevarno posodico.
- Testo razvaljaj do debeline 0,5 cm, nato pa iz njega izreži 30 pravokotnikov, ki naj v dolžino merijo enako kot od roba pekača do ognjevarne posodice na sredini.
- Vsak pravokotnik testa na vrhnji strani premaži z zeliščnim maslom, po njemu pa naribaj parmezan.
- Postavi 3 pravokotnike enega na drugega, z namazano stranjo navzgor.
- Nastati bi moralo 10 trojčkov testa z maslom, ki jih enakomerno razporediš po pekaču – izgledati mora kot rožica.
- Tako nastal venček pusti 20 minut pri miru, da malce vzhaja.
- Pred peko ga premaži z mešanico 1 jajca in 2 žlic mleka.
- Venček peci 20-30 minut pri 180 °C.
Škratji tek!
Hej, a bi šlo tudi s sladkim nadevom? Mogoče marmelada +mleti lešniki /orehi? Verjetno bi ☺️
Klavdija,
verjetno bi šlo, ja. Zmanjšaj količino soli v testu na pol žličke ali dva ščepca.
hVALA!
Kako bi naredila brez cesna in cebule 😅
Anja,
maslo si lahko brez težav prilagodiš svojemu okusu in vanj zatlačiš poljubna zelišča ali kombinacijo njih (rožmarin, žajbelj, bazilika). Čebulo in česen lahko tudi le izpustiš 🙂