Vanilijeva torta z gozdnimi sadeži
Plemkinja mnogih src
Ta lepotica modre krvi je strla kar nekaj src, preden je postala srčna kraljica.
Legenda pravi, da se je plaha gospodična strtega srca sama prelevila v lomilko src, katere je nato kot trofeje obesila na svoj sočen vanilijev biskvit.
Kljub kruti preteklosti pa ta hladna dama v sebi skriva nežno kremo iz vanilije in gozdnih sadežev.
Za s srci preluknjan okrasni biskvit si priskrbi:
3 jajca
90 g moke
90 g sladkorja
V vanilijevem biskvitu se skriva:
3 jajca
150 g sladkorja
2 žlički vanilijeve paste ali dva stroka vanilije
80 g masla
1 žlička pecilnega praška
150 g moke
1 dl mleka
Slavna vanilijeva krema z gozdnimi sadeži ti ponuja:
2 vrečki vanilijevega pudinga
600 g gozdnih sadežev
150 g bele čokolade z burbonsko vanilijo
500 g mascarpone sirčka
4 dl sladke smetane
5 žlic sladkorja v prahu
2 vanilijeva sladkorja
pest malin in borovnic
[adinserter block=”1″]
Za okrasitev potrebuješ še 1 dl sladke smetane in kremfix, po želji pa še jedilno vijolično barvilo v prahu.
Najina torta je bila premera 24 cm, če pa uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Obleka naredi človeka in biskvit naredi torto. V primeru današnje prelestne dame to še posebej drži, saj na okrasnem biskvitu ponosno nosi številna srca.
Pripravo prični s podivjanim mlatenjem jajc in sladkorja. Po dobrih 5 minutah morajo biti jajca že pošteno popenjena, zato jih zasuj s presejano moko in premešaj.
Midva sva naredila torto s premerom 24 cm, zato sva potrebovala biskvitno obzidje, ki je merilo 76 cm v dolžino, torta pa je bila visoka vrtoglavih 8 cm. Dobljeno maso lepo namaži na širok pekač, čigar dno je obdano s papirjem za peko. Če slediš najinim izmeram, potem naj bo biskvit dolg 26 cm in širok 26 cm, kar ustreza trem trakovom, ki bodo obdali torto. V kolikor delaš večjo ali manjšo torto, dimenzije ustrezno prilagodi (premer 22 cm = 70 cm (cca. 3×24 cm) dolžine, premer 26 cm = 82 cm (cca. 3×28 cm) dolžine).
Pekač za celih 5 minut vrzi v pečico, razgreto na 200 stopinj.
Biskvit ohladi in ga nareži na tri enake trakove, debele 8 cm. Če uporabljaš najine mere, si lahko za njih preneseš in natisneš šablono.
Z modelčki za piškote iz biskvita izreži simpatične srčke, ki naj bodo enakomerno oddaljeni med seboj.
Vzvišena kraljica se ponaša tudi z dvema rahlima vanilijevima biskvitoma, za katera najprej loči rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto pretepi, dodaj vanilijevo pasto ali semena vanilijevih strokov ter stopljeno maslo in mleko. Sestavine dobro premešaj, nato pa k njim vsuj moko, zmešano s pecilnim praškom. Beljake prebutaj v čvrst sneg in jih primešaj k ostalim sestavinam.
Biskvita speci v dveh rundah – najprej v pekač, premazan z maslom, vlij polovico mase in jo 10 minut navdušeno žgi v pečici, razkurjeni na 180 stopinj. Ko se ta vrne v obliki napihnjenega biskvitka, je čas, da spečeš še drugo polovico.
Če je bajki za verjeti, naj bi hudobna kraljica v sebi skrivala nežno kremo iz gozdnih sadežev.
Zamrznjene gozdne sadeže odtajaj v mikrovalovni pečici ali nad počasnim ognjem, jih spasiraj in nato precedi čez cedilo. Tako bi se moralo pred tabo pretakati 500 ml sadne tekočine. Če je te premalo, čez ostanke na cedilu dolij še vodo.
Puding skuhaj po navodilih z vrečke, s tem da namesto 1 l mleka uporabiš 0,5 l ravnokar pridobljenega soka gozdnih sadežev. Dodaj še dva vnilijeva sladkorja za izdatno vanilijast okus. Puding ohladi.
Mascarpone in sladkor v prahu prijazno zmešaj, nakar k njima skoči puding močne barve in se nesramno vmeša vanju. Zabavo opazi tudi bela čokolada, katera se stopljena vrže v posodo. Ko so sestavine povsem zmešane, se jim pridruži še stepena sladka smetana.
Pripravi si vse potrebno za tortogradnjo! Obroč za torte obdaj z acetatno folijo ali papirjem za peko, nato vanj položi prvi biskvit. Hitro ga razveseli z 8 žlicami mleka in radodarno plastjo marmelade.
[adinserter block=”2″]
Okoli njega postavi ograjo iz nasrčkanega okrasnega biskvita. Na biskvit nadevaj malo nežne kreme in jo posuj z gozdnimi sadeži, nato gor vrzi zopet malo kreme in prgišče jagodičevja, vse skupaj pa prikrij z zadnjo plastjo kreme. Ob nadevanju s krmo, poskrbi da jo potisneš ob robove, da steče v srčasta okna.
Prelestno gradjo končaj s streho iz biskvita, katero potisneš na vrh torte in namočiš z 8 žlicami mleka.
Poslovi se od torte in jo čez noč postavi v hladilnik.
Komaj čakaš, da po dolgem čakanju končno uzreš zloglasno kraljico mnogih src!
Vzemi jo iz obroča in odreši folije. Pred tabo bo stala čudovita dama, kateri do kraljice manjka le še krona.
100 ml smetane stepi z jedilno vijolično barvo in četrtino vrečke kremfixa in jo z dresirno vrečko nanesi na vrh torte.
Ko epska gospa zasede svoj prestol na mizi, prevzame vso pozornost.
Ponosno se bohoti z vsemi srci, ki jih je polomila v zadnjih letih.
[adinserter block=”3″]
Z izdolbenimi srčki, ki so ostali, lahko že tako imenitno kraljico še bolj polepšaš. Lahko jih namečeš ležeče, …
… ali pa zapičiš štrleče, da se že od daleč vidi, s kom ni dobro gozdnih sadežev zobati.
V vsakem primeru ne bo dovolj dolgo strašila naokoli 😉
Vau, kako lepa torta. Jo je kar škoda pojest. Hvala za super idejo. Sem spekla že dve torti po vajinih receptih in sta obe poželi navdušenje.
Hvala, Mateja!:)
Lepo je slišati, da sta bili torti deležni navdušenja.
Za to torto je pa treba kar zamižat in ugriznit – se splača 😉
Lp, Midva
Zivjo, krasna torta! Kje se kupi acetatna folija?
Zdravo Tina!
Hvala:) Acetatna folija se kupi v vseh slaščičarskih trgovinah, lahko pa kupiš v vsaki papirnici folijo za prosojnice in jo narežeš na trakove, učinek bo isti:) Lp, Midva
Pozdravljena,
ta torta izgleda ču do vi to!!! Ziher tudi takšen čudovit okus. Eno vprašanje pa imam vseeno: a se bi dalo mascarpone zamenjati s kakšnim drugim sirčkom? Saj vesta…kalorije 😉 !!
Hihihi…
Recepti so krasni. Komaj čakam, da katerega sprobam :)!
Hvala za odgovor. LP iz Mb, Majda
Zdravo Majda!
Seveda, mascarpone lahko zamenjaš s pasirano skuto. Lp, Midva:)
Živjo….recepti so super…me pa zanima a oba pudinga skuhaš v samo pol litra tekočine?
Hvala…LP
Tako je, Irena, za pripravo obeh pudingov uporabi le 0,5 l soka gozdnih sadežev.
LP, Midva
Kako bi naredila čokoladno kremo? Namesto gozdnih sadežev.
Lp, Aldina
Zdravo Aldina!
Namesto vanilijevga pudinga uporabi čokoladni puding, ki ga skuhaš na mleku. Za še bolj čokoladen okus pa dodaj še malo stopljene čokolade. Lp, Midva:)
Tortico po tem receptu smo danes z velikim veseljem zmazali za taščin rojstni dan. Enostavno je vrhunska. In kako fajn recept je, pove dejstvo, da sem jo naredila ob živahnem štiriletniku in budnem dojenčku, starem pet tednov. Res top torta. Super sta.
Brigita, hvala za pohvale in naju veseli da vam je bila tortica všeč:) Lp, Midva:)
Tudi jaz sem že naredila to tortico, super je, krema res okusna. Zanima pa me, ali bi bilo možno to kremo polniti med dva ali tri plasti biskvita. Ne vem, ali bi se jo dalo rezati, če bi plasti še navlažila …
Zdravo Ica!
Seveda bi šlo, tortica bi se lepo razrezala. Lp, Midva:)
Zivjo,
Mene pa zanima zakaj (sem zasledila v vec vajinih receptih), je smiselno biskvit pecit dvakrat, namesto enkrat, pa ga potem samp razrezes?
Zdravo Suzana!
Midva vedno vsak biskvit posebej spečeva, da se izogneva hribčku na sredini in da imava lahko tudi zelo tanek biskvit. Saj nisva tako vešča rezanja biskvita (vedno narediva ogromno packarijo), tako da nama je tako veliko lažje. Seveda, če ti pa rezanje biskvita- tudi na tanjše dele gre dobro od rok potem lahko biskvit spečeš v enem kosu, vendar se čas peke potem malo podaljša. Lp, Midva
Hvala za odgovor 🙂 naceloma res nisem imela nikoli tezav z rezanjem, ne (trkam) 🙂 Hribcek pa preprosto odrezem, se hitro najde kdo, ki zmaze potem tisti “visek” rezem po stari metodi : sukanec pa gre, pa mi se ni zatajilo 🙂 sem delala vajino manner torto teti za rojstni dan, pa je pozela val navdusenja, sedaj sem dobila pa narocilo za rojstni dan od sestricne, pa sem se zopet znasla na vajini straninza kaksno idejo 😉
Lp
Zdravo,
zanima me ce lahko uporabim tekoce barvilo ali more biti nujno v prahu?
Lp, Maruša
Zdravo Maruša!
Lahko uporabiš tudi tekoče barvilo. Lp, Midva:)
Živjo,
mene pa zanima s katero marmelado sta namazala biskvit in ali 2 vanilijeva pudinga skuham v 500 ml “gozdne vode”?
lep pozdrav, Petra
Pozdravljena Petra!
Namazala sva ga z marelično marmelado in tako je puding skuhaš v soku ki ostane od gozdnih sadežev ko jih precediš.
Lp, Midva:)
Zivjo.
Zanima me, če namesto gozdnih sadežev lahko uporabim samo jagode? Tole smo že jedli in je bila odlična, sedaj so pa želje točno taka samo jagodna:)
Lp Ana
Zdravo – tortica izgleda super! Imate morda kako idejo za brezglutensko verzijo?
Zdravo Alenka! Nič drugega nama ne pade na pamet kot da enostavno belo moko zamenjaš z brezglutensko in puding uporabiš tudi brezglutenski. Lp, Midva:)
Kako to mislite da v dveh rundah specite biskvit
To pomeni da vsak biskvit spećete posebaj, najprej enega nato pa še enega. Lp, Midva:)
Zivjo 🙂 krasna tortica. Imam pa vprasanje. Vedno ko delam kreme s pudingom se mi zgodi da ko ohlajenega zmesam s smetano ali mascarpone sirckom ostanejo grudice in je nemogoce dobit gladko maso. Kako bi to popravila?
Zdravo Teja!
Nujno je da puding ni popolnoma ohlajen, mora biti mlačen, ko ga pomešaš s mascarpone sirčkom, tako ne bo nastalo nobenih grudic. Lp, Midva;)
Pozdravljeni.
Vprašala bi ali lahko zmrznjene gozdne sadeže nadomestijo sveže jagode, ki so trenutno na voljo? Jih samo spasiram in precedim? Res sem precejšen laik kar se tiče peke tortic, zato mi bo vsak nasvet več kot dobrodošel 🙂 Hvala lepa za pomoč! Lp,Polona
Ja, lahko jih nadomestiš s svežimi jagodami, prav tako pa jih pokuhaj in spasiraj.
Veselo peko!
Lp, midva 🙂
Naredila tortico tocno po vajinem receptu, bila je bozanska, naslednji teden moram spet ponovit za rd male princeske. Hvala vama za super recept
Pozdravljena vidva
Danes pečem vajino srčkasto torto in zanima me, ali lahko namesto vanilijeve paste dodaš ekstrat burbonske vanilije in če da, koliko ?
Hvala, lp
Zdravo Natali, seveda lahko dodaj žličko:) Lp, Midva;)
Živjo.
Če bi želela dobiti le dobro vanilijevo kremo za torto. Ali lahko preprosto izpustim vso sadje in dobim le-to? Ali bi potem morala kako spremeniti kolicino ostalih sestavin?
Lp Tonja
Božanska torta! Super biskvit in neverjetno okusna krema 🙂
Torta je res ” top shit” : -) Božanska krema in rahel vanilijev biskvit. Požela pohvale vseh gostov.
Mmm božansko izgleda…me pa samo zanima če delam z tortnim modelom premera 28cm,pećem torej 88cm(3×30) ane?in ali moram zato tudi maso količinsko kaj podvojit?hvala
Živijo,
za tortni model s premerom 28 cm vse sestavine pomnoži s faktorjem 1,4.
LP, Midva
ali je torta ob strani ko je ta biskvit s srčki tudi sočna ali stane suha?
Živijo zanima me, kako naredim preračun za pravokotno torto! Hvala in lp.
Pozdravljeni, zanima me, kaj se naredi s pasiranimi gozdnimi sadežI? Sok se porabi za puding, posebej je pest malin ali borovnic in predvidevam, da si tisto razporedi po kremi,.. Se bojim, da bo zadeva preveč tekoča, če jih dodam kremi.. Hvala, Brigita
Brigita,
sok se obdrži, sadno pulpo pa zavrže. Veselo peko!
Pozdravljena!
Mene pa zanima, ali se doda sladkor tudi v puding, ko se ga kuha.
Hvala, Tanja
Tanja, v puding daj le vanilin sladkor, v maskarpone pa spada sladkor v prahu.
LP, Midva