V pečici pečen stročji fižol z bešamelom in dimljeno papriko
Kar pripravi slinček
Vse okoli tebe se bohotijo razni steaki, rebrca in pečenke, za njimi pa preplašeno stopicljajo uboge priloge, ki mesnim dobrotam po okusu ne sežejo niti do kolen.
V sindikatu prilog imajo tega dovolj, zato so ob bok slastnim mesninam postavile bogat kremni narastek iz stročjega fižola, v katerem se skrivajo koščki pancete, po vrhu pa se valja hrustljava ocvrta čebula. Največ pa stavijo na dodatno dimenzijo okusa, ki ga ponuja edinstvena dimljena paprika mojstrov začimb Kotányi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 g stročjega fižola
50 g pancete v kockah
30 g ocvrte čebule
Bešamel:
700 ml mleka
50 g moke
50 g masla
100 g mehkega sira
0,5 žličke dimljene paprike Kotányi
0,5 žličke soli
2 ščepca popra
2 ščepca muškatnega oreščka
Recept je nastal v sodelovanju s Kotányi.
Postopek
Stročji fižol:
- Preden roma v pečico, moraš stročji fižol blanširati, oz. delno skuhati.
- Fižolčkom odtrgaj peclje in jih z diagonalnim rezom nareži na približno enako dolge trakove.
- Zavri večjo količino vode in jo dobro posoli.
- Stročji fižol stresi v krop, po 3 minutah pa ga zvrni v cedilo in brž ohladi pod hladno tekočo vodo.
- Posuši ga s papirnatimi kuhinjskimi brisačami.
Bešamel:
- V kozici raztopi maslo in na njemu ob rednem mešanju praži moko, da rahlo porjavi.
- Postopoma zalivaj z mlekom, medtem pa z metlico nenehno mešaj, da dobiš homogeno zmes.
- Bešamel zavri, nato pa zmanjšaj na srednji ogenj in mešaj, dokler se ne zgosti.
- V kozico frcni sol, poper, muškatni orešček in, seveda, legendarno dimljeno papriko Kotányi. Dobro premešaj.
- Kozico odstavi, v bešamel pa vmešaj na kocke narezan sir, da se raztopi.
Peka narastka:
- V večji posodi zmešaj bešamel, stročji fižol in panceto. Dobljeno slasno zmes razporedi po manjšemu pekaču, ki ga prej premažeš z maslom.
- Ta kremni narastek peci 25 minut pri 180 °C.
- Po vrhu potresi hrustljavo ocvrto čebulo.
To je prava hrana za razvajanje, ki s polnim okusom in kontrastom tekstur na realna tla spravi še tako vzvišeno kajlo mesa.
Dimljen tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!