Tortilja s piščancem z žara
Prepognjena poslastica
Piščanec je pogost udeleženec piknikov, a le redko konča v tortilji, kjer se skupaj s stopljenim sirom, koruzo in popečenimi bučkami skrivaje hihita. Kako se mu ne bi režalo, ko pa je izjemnega okusa, ki ga lahko pričara le skrbno pripravljena začimbna mešanica.
Pomembne stvari se prepušča mojstrom in za začimbe je Kotányi v samem vrhu. Začimbna mešanica za perutnino na žaru je kot nalašč za drzno pišče, ob bok pa se mu postavi kremna pomaka s provansalskimi zelišči.
Te tortilje so kot nalašč, da svoje prijatelje presenetiš z nenavadno poslastico z žara. Vrzi jih pred družbo in jih uničite s skupnimi močmi. Za to ne potrebujete pribora ali krožnikov, le hitre prste, da si priboriš čimveč kosov s čimveč pomake. Naj se boj prične!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za tortilje si nagrabi:
250 g piščančjih prsi v kosu
2 žlici začimbne mešanice žar perutnina Kotanyi
4 žlice olja
150 g sira edamec
50 g sira cheddar
2 žlici koruze
1 manjša bučka
8 pšeničnih tortilj
V pomako spada:
2 žlici kisle smetane
1 žlica majoneze
1 žlica kečapa
provansalska zelišča v mlinčku Kotanyi
Postopek
Najprej pograbi zloglasno začimbno mešanico za perutnino in jo zmešaj z oljem.
Dobljen aromatičen premaz s čopičem enakomerno nanesi po piščančjih prsih, ki jih nato 30 minut pustiš pri miru.
Bučko po dolgem razpolovi in jo skupaj s piščancem vrzi na žar na srednjo direktno vročino.
Piščanec se bo pekel nekje 8-10 minut, za vsak slučaj pa njegovo pečenost vsake toliko preveri z zarezom v debelejši del prsi. Bučka bo po približno 6 minutah pečena, ne sme biti premehka.
Piščanca divje natrgaj z vilicami, bučko pa nareži na kocke. Pomešaj ju skupaj s koruzo in obema siroma, 2 dobri žlici mešanice pa vrzi v polovico tortilje. To prepogni in vrzi na žar.
Tortilje se na vsaki strani na srednji direktni vročini pečejo manj kot minuto. Prereži jih na pol.
Za pomako preprosto skupaj zmešaj kislo smetano, majonezo in kečap, vse skupaj pa začini s provansalskimi začimbami v mlinčku.
A je še kaj lepšega kot ugrizniti v sočno tortiljo, iz katere se vleče stopljen sir?
Piščančji tek!