Torta s pistacijami in meringo
Sramežljivka
Decembrski prazniki so močno zaznamovani z darili vseh vrst. Najbolj zanimiva so seveda tista, ki so lično zavita, njihova vsebina pa je do odprtja prepuščena naši domišljiji.
Taka je tudi tale torta, ki je na debelo zavita v nežno, a hkrati zapečeno meringo. Pod njeno snežno zunanjostjo bi se lahko skrivalo marsikaj, a le redkokdo bi posumil na imeniten pistacijev biskvit ter nežno limonino kremo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
3 jajca
75 g sladkorja
10 g limoninega sladkorja
75 g masla
4 žlice mleka
40 g mletih mandljev
75 g moke
100 g neslanih pistacij
Krema:
4 rumenjaki
300 ml mleka
30 g limoninega sladkorja
100 g navadnega sladkorja
250 ml sladke smetane
6 listov želatine
500 g maskarponeja
lupinica 1 limone
Meringa:
4 beljaki
300 g sladkorja
1 dl vode
Tortica na sliki je premera 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Biskvit:
- Jajca ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg.
- Rumenjake in sladkor penasto zmiksamo in jim za družbo dodamo stopljeno maslo, mleko, mlete mandlje ter moko, zmešano z žličko pecilnega praška.
- Pistacije na grobo nasekljamo in jih ročno vmešamo v maso, povsem na koncu pa nežno še sneg iz beljakov.
- Model za torte namastimo in vanj vlijemo tortno maso. Pečico segrejemo na 180 ºC in jo za 20-30 minut razveselimo s peko. Pečenost biskvita za vsak slučaj preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Krema:
- Rumenjake skupaj s sladkorjem, limoninim sladkorjem in limonino lupinico penasto stepemo.
- 6 lističev želatine namočimo v vodi.
- Mleko segrejemo do vretja in ga odstavimo.
- Med mešanjem v mleko dodajamo stepene rumenjake, nakar posodo pristavimo nazaj na nizek ogenj.
- Z metlico mešamo približno 6 minut, dokler se krema rahlo ne zgosti, nato v njej popolnoma raztopimo ožete lističe želatine.
- Posodo odstavimo in pustimo, da se krema shladi do mlačnega.
- Zdaj se zabavi pridruži še maskarpone, ki ga zmešamo v kremo.
- V ločeni posodi stepemo sladko smetano do čvrstega, nakar tudi njo nežno vmešamo v kremo.
Gradnja torte:
- Okoli biskvita zategnemo nastavljiv tortni obroč, ki ga nato po notranji strani obdamo z acetatno folijo.
- Kremo prelijemo čez biskvit, nato pa nadebudno torto vsaj za 2 uri postavimo v hladilnik, da se dobro učvrsti.
Meringa:
- V kozico stresemo sladkor in zlijemo vodo ter jo pristavimo na ogenj. Segrevamo na srednjem ognju, da voda zavre in se sladkor popolnoma raztopi.
- Ko sirup zavre, ga ob nižji temperaturi kuhamo približno 15 minut – na površini morajo nastajati mehurčki.
- Beljake stepemo do mehkih vrhov (če metlico postavimo pokonci, mora nastati mehek rožiček, ki se prevrne).
- Na srednji stopnji nato v beljake postopoma vmešamo vroč sirup. Mešamo, da se beljaki zgostijo.
Torto odrešimo obroča in nanjo po celotni površini nanesemo beljakovo zmes. Kremnega opravila se lotimo z lopatko, nikar pa robov ne gladimo do ravnega – več, kot je valov, bolje bo torta izpadla.
Zdaj lahko končno prebudimo piromana v sebi! Pograbimo gorilnik in z njim previdno porjavimo površino meringe.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Torto ponavadi delam 1 dan prej. Zanima me ali lahko meringo tudi naredim en dan prej in pustim pocibati cez noc ali je boljse malo pred serviranjem?
Hvala in lp
Nina,
meringo moraš pripraviti pred serviranjem.
Pozdravljena, torto bom pripravila za partnerjev 40 rojstni dan. Nimam brenerja. Ali lahko meringo zlato zapečem tudi brez?
Urška, sicer lahko meringo zapečeš tudi v pečici, ampak s torto tega žal ne moreš storiti.