Torta Domaćica
Nova piškotna kraljica
KRAŠ je vsem dobro znana tvrdka, ki stoji za kultnimi piškoti Domaćica. Sicer so ti mali hrustljavčki značilne oblike že tako konkretno podmazani s čokolado, so se glavni sladkosnedi odločili, da jih zabašejo v drug zimzeleni proizvod – čokolado Dorina.
Ob vsemu temu sladkemu kombiniranju seveda nisva mogla stati križem rok in sva se odločila, da vse skupaj zatlačiva v lično tortico.
Dno torte tako sestavlja krdelo zmletih Domaćica piškotov, nežna krema je iz prej omenjene piškotaste čokolade, čokoladna krema je iz žlahtne temne čokolade, na vrhu torte pa se sonči truma mini Domaćica piškotov, ki zapeljivo vabijo k požeruškem napadu.
Priprava je nadvse preprosta, brez peke in skorajda tako hitra, da lahko goste namesto s piškoti presenetiš kar s torto.
Na dnu torte te čaka:
250 g Domaćica piškotov
150 g masla
Nadstropje višje te bo razveselila krema, ki v sebi skriva:
300 g Dorina Domaćica čokolade
2 vrečki želatine FIX ali 6 lističev želatine
750 ml smetane
sladkor po okusu
Namesto Dorina Domaćica čokolade lahko v kremi uporabiš kombinacijo 300 g temne čokolade in sladkorja.
Streho torte tvori krema iz:
100 g temne čokolade
150 ml sladke smetane
Da bo torta že na daleč povsem Domaćičasta, jo po vrhu okrasi z mini Domaćica piškoti.
[adinserter block=”1″]
Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Izdelava piškotnega dna je preprosta kot pasulj – piškote zmelji in jih preseneti s topljenim maslom. Zmešaj ju v homogeno zmes, katero potisneš ob dno oboda za torte, čigar robovi so obloženi z acetatno folijo ali pa s papirjem za peko. Postavi ga v hladilnik.
Pograbi čokolado Dorina, ki je polna Domaćica piškotov, in zatri gromozansko željo po ugrizu vanjo. Ko val požrešnosti mine, se čokolade brž znebi in jo zmelji.
Sladko smetano segrej skoraj do vretja, nakar jo preliješ čez mleto čokolado. Dobljeno zmes dodobra ohladi, nakar jo ob dodajanju želatine FIX električno zmešaš. Če želiš, lahko kremo sladkaš (nama je bila že sama po sebi dovolj sladka).
Krema se med mešanjem ne strdi, temveč le malo zgosti.
V kolikor ti v šape ni uspelo pridobiti točno te čokolade, jo lahko nadomestiš s 300 g temne čokolade, katero sladkaš in prav tako preliješ z vročo smetano ter ju nato ohladiš ter stepeš.
[adinserter block=”2″]
Kremo nežno nanesi na piškotno dno, nato naj gre nadebudna tortica zopet na hladno.
V plasti višje se bohoti nežna krema iz žlahtne čokolade.
Sladko smetano ponovno segrej skoraj do vretja ter jo prelij čez nalomljeno čokolado. Dobro ju premešaj, da dobiš žametno zmes, katero ohladiš in preliješ po vrhu torte.
Če se ti zdi, da je bila priprava torte preprosta, se ti bo ob okraševanju kar smejalo. Mini Domaćica kekse igrivo razporedi po vrhu torte.
Zdaj lahko gostje ob kavi in čaju žvečijo Domaćica torto namesto piškotov.
Ko zarežeš v torto in nož pripotuje skozi obe nežni kremi do čvrstega piškotnega dna, ti kar zaigra sladkosnedo srce.
[adinserter block=”3″]
Zdaj se lahko končno prepustiš skušnjavi in se zapodiš v torto.
hvala za odličen recept, sem jo danes naredila in ostal je le še en košček 😀
Heeeelp:) Jst bi nardila to torto brez želatine, z agarjem ali čim drugim. Prejšnjič sem delala ombre borovničevo, sem dala agar v prahu in ful ni blo ok:/ ni se sploh strdila krema. Sem dala žličko agarja v 100 ml vode, zavrela…potem stresla zmes k agarju in zmešala z mešalnikom. Ko da ni blo noter agarja, čisto tekoče sicer ni blo, dovolj čvrsto pa tudi ne. Mogoče zato ker je bil agar vroč? samo če se pa ohladi se pa hitro strdi in ne morš zmešat s kremo ker ostanejo prav kosi tega agarja not. Mata mogoče kako idejo, nasvet? Hvala:)
Zdravo Tjaša!
Agar agar (1 žličko) zmešaš s 100 ml hladne tekočine, zavreš in pustiš 1 minuto vreti.Obvezno pustiš da se ohladi do mlačnega in postopoma primešaš hladno mešanico v primeru borovničevo jogurtove tortice torej jogurtovo zmes k agarju (mešanico dodaš k agar agar-ju in ne obratno).2 g agar agar (1 čajna žlička) ustreza 6 listom želatine in želira 500 ml tekočine. Za tortico domačica bi torej potrebovala 1 čajno žličko agarja. Lp, Midva:)
Živijo. Jaz sem delala po tem receptu, pa mi ta čokoladna krema ni uspela. Kaj sem delala narobe? Je možno, da sem premalo segrela smetano? Vsi v moji družini obožujemo domačico piškote, in je ta torta le še pika na i tej pregrehi. Hvala za nasvet.
Zdravo Berti!
Ali si smetano z čokolado po segrevanju dobro ohladila? Zelo je važno, da je krema pred stepanjem hladna, najbolje je, da kremo preden jo stepeš pustš počivati čez noč. Mogoče se je pa kje zataknilo z želatino, katero želatino si uporabila? Upava da ti v naslednje uspe saj je tortica res fantastična!:) Lp, Midva:)
Živjo.
Tudi jaz bi se lotila izdelave te torte, pa me zanima če lahko kremo zgostim s chia semeni (oz. s chia semeni v prahu), namesto da uporabim želatino?
Koliko bi jih mogla dati?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Maja
Živijo, Maja!
Sicer krem za torte še nisva gostila s chia semeni, vendar bi po teoriji moralo uspeti.
Midva bi za tako količino kreme uporabila 10 žlic chia semen.
Če se podviga lotiš, poročaj o rezultatih 😉
LP, Midva
Živjo,
zanima me če je tole s chia semeni kdo preizkusil? 🙂
Hvala, Bojana
Pozdravljena!
Za koliko bi bilo potrebno povečati količine sestavin za pekač premera 26 cm?
Hvala in lep pozdrav,
Sandra
Sandra,
najbolje, da vse sestavine povečaš za četrtino (pomnožiš s faktorjem 1,25).
Veliko užitkov pri pripravi 🙂
LP, Midva
Pozdravljena!
A tudi pri pekaču premera 28 cm se vzame, da pomnožiš s faktorjem 1,25?
Hvala in lep pozdrav,
Sanja
Zdravo Sanja:) Če boš delala tortico v pekaču 28cm, pomnoži z faktorjem 1,4. Lp, Midva:)
Pozdravljena!
Recept zgleda odličen, me pa zanima, za koliko bi bilo treba zmanjšati količine sestavin, če bi tortico delala v pekaču premera 17cm?
V naprej hvala za odgovor,
Sara
Sara,
vse sestavine pomnoži s faktorjem 0,6 in bo super!
Veselo na sladko delo 🙂
LP, Midva
Živijo 😊 ravnokar delam vajino tortico in me zanima če bo sladka smetana hulala vredu za kremo ali ne ? Hvala ☺
Zdravo Barbara! Tudi ta smetana bo vredu se obnesla! Lp, Midva:)
Žiujoo, tortico bi rabila v nedeljo, bi bilo ok če bi jo začela delati že danes (dno in pa smetano s čokolado da se mi do jutri zjutraj zmes dodobra ohladi)?
Hvala in res imata odlične recepte =) Kar tako naprej, da se bomo lahko mi slastno oblizovali. =)
Špela, malo sva prepozna 🙁
Drugače pa ja, z ustvarjanjem torte lahko pričneš dva, tudi tri dni prej.
Živjo, mene pa zanima koliko časa naj bi v hladilniku počivalo piškotno dno in krema? 🙂
Zdravo Jerca!
Piškotno dno je narejeno hitro in počiva samo toliko da se maslo strdi, cca 10 minut. Krema pa mora počivati vsaj 6 ur. Lp, Midva:)
Ajoooj…šele zdaj ko berem komentarje vidim kako sem kiksnila.
Moja smetana NI bila cisto hlacna malo je bila še topla; mlacna! In ko sem vmesala zelatino se sicer je malo zgostilo, ampak ne verjamem da se bo cisto strdila! Trenutno je v hladilniku. Joj no….
Skoda….:-(
Bomo videli kaj bo jutri….
Nina, sigurno ti je uspela:) Lp, Midva;)
Cokolado sem zmesala, cez prelila smetano in… sla brat komentarje, zdaj pa malo zmedena- je treba pustit cez noc v hladilniku ali lahko cez urco nadaljujem in je misljeno, da mora biti cela torta v hladilniku cez noc (da se ucvrsti)? Hvala
Zdravo Nika, preden zmiksas čokolado mora biti res zelo zelo ohlajena, lahko daš mešanico za kratek čas v zmrzovalnik in nato zmiksaš z mešalnikom. Nato dodaš želatino in preliješ čez piškotno podlago. In nati daš tortico v hladilnik čez noč. lp, Midva:)
Uhuh, želatine je kar preveč. Lahko dam manj?
Žal ne, ker potem krema ne bo prišla dovolj kompaktna. Lp, Midva:)
Hej, kako pa se potem tortica reze, glede nato , da so keksi domacica kar precej trdi? 🙂
Zdravo Alja!
Piškotki na vrhu tortice so samo okras, ko se tortico reže se jih sproti dol pobira. Lp, Midva:)
Pozdravljena,… za vikend bom probala to tortico, in me samo zanima kako je dela z želatino v lističah? Počakam da se krema ohladi, ali dam želatino v listah še v toplo kremo, ker če dam v mrzlo se mi želatina namreč ne bo raztopila.
ali segrejem želatino in jo šele nato dam v ohlajeno kremo?
Hvala za odgovore in pomoč 😀
Zdravo
Mene pa samo zanima, zakaj se more smetana segrevati? Še nikoli nisem delala nobene kreme, da bi smetano segrevala. 🙂 *
Zdravo Branka!
Seveda smetana more biti vroča, da se v njej lahko stopi čokolada. Lp, Midva:)
Ali lahko namesto sladke smetane uporabim mascarpone ali kislo smetano? Dala bi edino majhno smetano toliko, da se cokolada stopi 🙂
Hvala za odgovor!
Lp, Maya
Lahko mascarpone!:)
Pozdravljena! Tudi mene bega ta želatina v lističih, saj če jo dam v ohlajeno smetano ne bo OK. Lahko prosim za obrazložitev. Hvala!
Zdravo Vanja! Če uporabiš želatino fix jo lahko daš v ohlajeno smetano. Če delaš z želatino v litičih je z njo potrebno ravnati tako, kot piše na navodilih, ki se nahajajo na vrečki želatine- najprej jo namočiš nato raztopiš in šele nato vmešaš k kremi. Lp, Midva:)
Hvala! 😉
Pozdravljeni, kako bi naredila to kremo z klasično želatino v vrečki, katero je potrebno stopit na sopari? Kajti s to želatino sem navajena delat.
Hvala inLp
Živjo, ali je mogoče katera poskusila narediti torto s piškoti Domačica kokos?
LP
ŽIVJO, BO ENA ŽELATINA FIX DOVOLJ?
HVALA
Zdravo Maja!
Bo:)
Mene pa zanima, kako dolgo torta lahko stoji v hladilniku (jo lahko npr. naredim dva dni prej)?
Hvala.
Tudi po 3h dneh bo še dobra:)
Zivjo,
jaz sem naredila vse po navodilih in pustila kremo pocivat cez noc pa se se vedno ni dovolj strdila in je mehka. Bi polek alpske sladke smetane mogla dodat se kaj rastlinske zraven 🙂
Zdravo Maja, sikremo potem stepla z električnim mešalnikom? Dodajanje rastlinske smetane ni potrebno. Lp, Midva;)
Živjo,
Eno vprašanje… Nisem vešča peke/ustvarjanja tort, a največjo težavo mi predstavlja prestavljanje torte iz modela na okrasni krožnik. Kako to izvedete, da ne uničite tortice?
Midva torto s pomočjo tortnega obroča sestaviva kar že na servirnem krožniku tako je najlažje. Če nimate tortnega oborča pa si pomagajte z dvema lopatkama. Lp, Midva:)
Zivjo! Ce sem ga malce polomila in listice zelatine vmesala v toplo kremo.. (cakam da se ohladi) in bi sla potem stepat.. bo uspelo ali ne? Ce ne pa zvecer i ovo na novo 🙁
Zdaj grem pa v napad na tole torto………..bom poročal, kako je šlo
Imam pekač 26cm in me zanima naslednje: dala sem vse vaše sestavine v pretvornik in v komentarjih se zasledila, da lahko sestavine pomnožiš z 1,25. Ker v pretvorniku ne pride isto kot če pomnožim z 1,25.
Živijo,
v komentarjih sva zaokrožila, da se lahko pomnoži s faktorjem 1,25, ker ni nič narobe, če je ta tortica malce višja 😉
LP, Midva
Pozdravljeni,
sem delala to torto in mi krema ni uspela. Držala sem se dosledno recepta/navodil. Ampak že ko sem nanašala kremo na piškotno dno mi je bilo čudno zakaj ni bolj gosta. V receptu piše 1 vrečko želatine FIX ali 6 lističev želatine, kar pa ni enako, saj na vrečki želatine Fix piše, da ena vrečka zadošča za 3 lističe želatine. Tak da vse punce ki ste imele enake težave kot jaz, mislim da je problem, ker ni dovolj želatine. Ko bom naslednjič spet poskusila, bom dala 2 vrečki želatine Fix. Je pa za moj okus precej sladka ta torta, pa ni dodanega nič sladkorja.
Lidija,
se strinjava, prišlo je do napake – 1 vrečka ustreza 3 lističem. Sva popravila v receptu.
Ko kremo nanašaš na piškotno podlago, ne sme biti pretekoča, saj se jo prej stepe.
Hvala za opozorilo!
LP, Midva
Živijo, za sinov rojstni dan bi pripravila to tortico. A bi namesto želatine lahko dala mascarpone, kakšna količina bi bila ok?
Hvala za pomoč.
Mateja
Mateja,
teoretično bi morala zadostna količina mascarponeja poskrbeti za čvrstost kreme. Verjetno bi morala zmanjšati količino sladke smetane in povečati količino sladkorja.
Info: Domaćice mini piškotov se ne dobi več, tudi Kraš jih nima več
Hej😊
Najprej vse pohvale, odlični recepti 😍 sem pa ravnokar ugotovila, da sem očitno premalo ohladila kremo, preden sem umešala lističe želatine… Se da to še kako rešit? Pustila bom sicer čez noč, ampak mislim, da to ne bo pomagalo 😟😭 hvala vama 😊
Nastja,
ne bo nič hudega, verjetno se je želatina potem dobro strdila.
Imam želatino v lističih in imsm problem . Je bolje da dam ožeto želatino v toplo kremo, počakam da se ohladi in nato vse skupaj stepem, ali kremo ohladim, stran vzamem žlico kreme in jo razmešam z želatino, vrnem k že stepeni kremi? Lepo prosim za pomoč
Druga opcija bo boljša! Lp, Midva