Tiramisu torta s cimetom in čokoladnim ganachem
Cimetortamisu
Tiramisu je genialna pogruntavščina naših zahodnih sosedov, ki pogosto znajde tudi na naših mizah.
Njegova preprosta priprava ter sočen in poln okus botrujeta dejstvu, da je ta sladica visoko na seznamu naših gospodinj.
V prazničnem obdobju lahko izvrstno klasiko preoblikuješ v lično torto, okus pa nadgradiš s cimetom in čokoladnim ganachem. Na ta način goste osupneš tako z izgledom kot z odličnim okusom.
Da bo tiramisu torta že na daleč dišala, uporabi izvrsten Kotányi cimet.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Piškoti:
300 g savoiardi keksov
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici instant kave
300 ml mleka
1 dl vrele vode
3 žlice amaretta
Krema:
4 rumenjaki
140 g sladkorja
3 listi želatine
1 zvrhana žlička cimeta
500 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane
Piškotna ograja:
150-200 g savoiardi keksov
Čokoladni ganache:
300 ml sladke smetane
150 g temne čokolade s 70 % ali več kakava
2 žlici sladkega prahu
1 žlička arome ruma
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Krema:
- 2 žlici instant kave in 2 žlici sladkorja v prahu zalij z 1 dl vrele vode, nato prilij še 300 ml mleka in 3 žlice amaretta.
- 3 liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Pograbi metlico in z njo nad paro potrpežljivo stepaj 4 rumenjake s 140 g sladkorja, da se ves sladkor raztopi.
- Liste želatine ožemi in jih primešaj k vročim rumenjakom, da se želatina popolnoma raztopi.
- V skledo zlij 250 ml zelo hladne sladke smetane in jo stepi.
- K 500 g maskarpone sira primešaj rumenjake in zvrhano žličko cimeta, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Za gradnjo tiramisuja si pripravi tortno podlago, na katero postaviš tortni obroč, nastavljen na 22 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- 300 g savoiardi keksov namoči v kavni mešanici in z njimi prekrij dno v tortnem obroču. Piškotki naj se ne namakajo predolgo, saj bodo drugače povsem razpadli.
- Na piškote nanesi tretjino kreme.
- Po enakem postopku si sledijo plasti namočenih piškotov, kreme, zopet piškotov in na koncu še zadnja tretjina kreme.
- Nadebudno torto zdaj pospravi v hladilnik, kjer naj čaka na slajše čase – vsaj 6 ur.
Ganache za okrasitev:
- V kozico zlij 300 ml sladke smetane in jo segrej do vrelišča.
- Vrelo smetano prelij čez 150 g nalomljene čokolade.
- Dodaj 2 žlici sladkega prahu in 1 žličko arome ruma.
- Mešaj, da se čokolada popolnoma raztopi in da dobiš žametno čokoladno zmes.
- Ganache pokrij s prozorno folijo za živila in ga skupaj s torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.
Piškotna ograja:
- S torte odstrani obroč in acetatno folijo.
- Obdaj jo z ograjo iz nenamočenih savoiardi keksov.
- Da so vsi keksi nekje enake dolžine, poskrbi tako, da vzameš enega, z njim določiš višino (čez rob torte naj gleda za debel prst) in ga uporabiš kot vzorec pri rezanju nadaljnjih piškotkov.
- Iz omare potegnemo najlepši širok trak in ga s simpatično pentljico zaveži okoli torte.
Okrasitev:
- Ganache stepi do puhastega in ga nadevaj v dresirno vrečko.
- Nabrizgaj ga po vrhu torte, da ji urediš čokoladno frizuro.
- Torto za 2 uri vrni v hladilnik.
- Po ganachu potresi poljuben dekor.