Strjenke z grškim jogurtom in malinami
Nastanek sladkih vrhov
Strjeno Malinsko gorovje je svetovno znana turistična in kulinarična destinacija. Sladka pobočja letno premaguje na desettisoče planincev, željnih nizkokaloričnih vzponov. Malokdo pa se poglobi v sam nastanek tega naravnega čudesa.
Gorovje desetih vrhov naj bi nastalo iz:
400 g grškega jogurta
skodelice zamrznjenih malin
200 ml sladke smetane
3 žličk naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 6 žličk sladkorja)
1 in 1/2 vrečke želatine v prahu (ali 9 lističev želatine)
1 kivija
Značilno obliko jim dajejo silikonski modelčki za muffine, za silo bodo prav prišli tudi plastični kozarčki.
Vse se je začelo z zamrznjenimi malinami. Ob segrevanju v kozici je iz njih nastala malinova magma.
Električni mešalni vrtinci so s seboj prinesli maso, znano kot ‘grški jogurt’.
Ta masa se je premešala z malinovo magmo, iz česar je nastala malinovo-jogurtova lava.
Vanjo sta se v času mešanja vsuvali dve vrsti prahu – naravno sladilo (nekateri geotortologi trdijo, da je bil to sladkor) in želatina.
V sosednji tektonski posodi se je prav tako s pomočjo mešalnih vrtincev ustvarila stepena smetana.
Pojav spatulastega prerivanja je poskrbel, da se je smetana vmešala k ohlajeni malinovo-jogurtovi lavi.
Obliko gorovju, kot ga poznamo danes, je dal poseben pojav – odtok malinaste mase v vrtine muffinskih modelčkov. Geotortologi so prepričani, da bi pojav plastičnih kozarčkov prav tako botroval uspešnemu gorstvu.
Nastopila je hladna (in ne ledena) doba, katera je pripomogla k strjevanju novonastalih gora.
Strjeno Malinsko gorovje je posebej zanimivo zaradi Kivijastega pragozda, ki krasi prav vsak vrh.
Na sliki je viden teoretični prikaz razraščanja pragozda v značilni obliki cvetov.
Gorovje se je nato ohladilo in povsem strdilo, po vrhovih pa so zaživeli gozdovi. Dokončno je nastal dihjemajoči razgled, katerega lahko okusimo še danes.
Kulinarični vzpon na posamezno goro ti bo prinesel le 100 kcal.
Slavna satelitska slika gore Strjen-K2, ki je krasila naslovnico prelomne številke revije National Tortographic:
Omembe vreden je tudi Zgrizeni plaz, ki je odnesel dobršen del pobočja ene izmed gora leta 432 pred našim žretjem.
Živjo, zanima me koliko muffinskih modelčkov sta naphala z lavo?
In: takoj ko sem odkrila te strani smo naredili pastirsko pito, ki bi jo brez nerganja pospravil tudi Bacek Jon in pa cvetačine nagce. Oboje je bilo izjemno slastno in se bo pri meni v kuhinji zagotovo še ponavljalo.
Hvala, da nesebično delita svoje recepte 🙂
Živijo, Marjeta!
Lavo sva natlačila v 10 modelčkov 🙂
Ja, pastirska pita je res za kopite obliznit, midva jo imava nadvse rada.
In hvala tebi, Marjeta, da z veseljem kuhaš po najinih receptih!
LP, Midva
Hvala za odgovor – javim kaj bo nastalo v nedeljo. Stavim, da se bo od vulkanskih užitkov vse okrog mene kar pošteno zatreslo.
LP
Jst
Hi, hi super Marjeta! Pričakujeva kakšno slikco!:) Lp, Midva
Živjo.
Tradicionalno za božično večerjo jemo strjenko. Letos bo tale jogurtova 🙂 Zanima me, če maline zamenjam s češnjami – bo isto ok? Hvala!
Lucija,
tudi češnje bodo super izpadle 🙂
Veselo pripravo,
midva 🙂