Spekulas drobljenec
Še osem dni do zamašenega dimnika!
Božiček in njegova dvonožna klapa se venomer delajo norca iz severnih jelenov, češ da ne morejo zaradi nerodnih kopit nič skuhati. Rudolfu je bilo dovolj nesramnega afnanja in se je odločil vzeti stvari v svoje tace – jim bo že pokazal, da z jeleni ni dobro češenj zobati!
Rdečenosi rogatež jim je v zanosu kljubovanja hitro pripravil imeniten spekulas drobljenec, pod katerim se skriva vroče jagodičevje.
Za jelenjo sladico potrebuješ:
150 g masla
50 g moke
200 g spekulas piškotov
50 g mandljevih lističev
500 g zamrznjenega jagodičevja
50 g rjavega sladkorja
2 žlici sladkorja v prahu
Zamrznjeno sadje razporedi po višjem pekaču in po njemu posuj sladkor v prahu po okusu. Nama sta dve žlici čisto dovolj.
Spekulas piškote razdrobi ter dodaj moko, rjavi sladkor, kocke hladnega masla in mandljeve lističe. S kopiti nadrobi dobljeno zmešnjavo po sadju, pazi le, da ne preveč na drobno.
Pekač veselo pošlji na 20-minutni oddih v pečico, segreto na 200 ºC.
Zaradi omamnih vonjav, ki vejejo iz kuhinje, se v njej hitro zbobna vkup cela Božičkova skupščina.
Kmalu se vsi mrmraje bašejo z aromatičnim drobljencem, ki se odlično ujame s sladko-kislimi vročimi gozdnimi sadeži. Od takrat naprej veljajo severni jeleni na severnem polu za enakopravne kuharje.
Nadrobljeni tek!