Sočen piščančji file v marinadi z grškim jogurtom
Grkastično!
Piščančji file lahko ob vseh bolj mastnih kosih mesa na žaru kar malce zbledi.
Da postane piščančji file zvezda piknika, je potrebno le malo – preprosto ga za par ur potopimo v aromatizirano marinado z grškim jogurtom. Jogurtova marinada zaradi blage kisline poskrbi, da je meso mehko in sočno tudi po sončenju na žaru.
Rezultat je svež in lahek piščančji file, ki ne obteži in se odlično ujame s solato ali zelenjavo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Meso:
1 kos piščančjega fileja
Marinada:
170 g grškega jogurta
1 limona
2 ščepca origana
2 žlici oljčnega olja
2 stroka česna
Postopek
Priprava:
- Grški jogurt zmešamo s sokom limone, oljčnim oljem, origanom in strtim česnom.
- Piščančje prsi razpolovimo, obe polovici pa potolčemo, da jih malce stanjšamo in zmehčamo.
- Pomočimo ju v jogurtovo marinado, kjer naj čakata 2-3 ure.
Peka:
- Žar pripravimo za srednje vročo direktno peko – rešetka naj bo neposredno nad virom toplote, temperatura približno 200 °C.
- Meso z gladko stranjo navzdol postavimo na dobro očiščeno rešetko in ga z zaprtim pokrovom (če je to mogoče) pečemo 8-12 minut.
- Med peko meso vsaj enkrat obrnemo.
- Za določanje pečenosti priporočava uporabo termometra – za sočno pečen file je idealna središčna temperatura 72 °C.
- File postrežemo takoj.
Grški tek!