Slivov čatni
Obvezna oprema v vsaki kuhinji
Očitno je letos v modi invazija sliv, saj so vsa drevesa že absurdno polna češpelj.
Običajno gredo gospodinje te modrikaste sadeže po rabutanju hitro skrivat v cmoke ali pa jih preprosto predelajo v slastne domače marmelade.
Ker dotične marmelade vsako leto iz vseh vetrov dobiva v dar, sva tokrat pripravila drzen čatni, do vrha začinjen z odličnimi Kotányi začimbami. Začimbe so resen posel, zato sva se seveda obrnila na največje mojstre.
Pri čatniju gre za marmeladi podoben zdriz, ki se odlično poda k mesnim jedem.
V dokaz sva pripravila vihrave kanapejčke s slanino in feta sirom, ki jih kar razganja od okusa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Čatni:
3 čebule
1,5 kg sliv
2 palčke cimeta Kotányi
2 žlici gorčičnih semen Kotányi
2 ščepca čilijevih kosmičev Kotányi
2 žlički soli
400 g rjavega sladkorja
300 ml alkoholnega kisa
Obloženi kruhki:
podolgovata štruca z rustikalno skorjo (lahko tudi francoska)
feta sir
mesnata slanina
Postopek
Čatni:
- Slive prepolovi in izkoščiči, polovičke pa nareži na štiri dele.
- Čebule olupi, odsekaj konce in jih nareži na četrtine.
- V ponvici prepraži gorčična semena, da začnejo pokljati.
- Vrzi jih v večji pisker, kamor namečeš še ostale sestavine. Omamne arome Kotányi začimb te nemudoma poživijo.
- Sestavine dobro premešaj in jih zavri. Ogenj zmanjšaj na srednje sramežljivega in kuhaj, da se sladka zmes zgosti. Postopek traja približno 1 uro, vmes redno in pogosto mešaj.
Med kuhanjem slivovega zvarka pripravi kozarce za vlaganje.
- Pošteno jih umij in osuši, nato pa za 20 minut postavi v pečico, segreto na 100 ºC.
- Še vroče kozarce postavi na pult in napolni s svežim čatnijem – nekje do 1 cm pod vrhom.
- Kozarce zapri s pokrovčkom in jih pokrij s kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.
Na temnem in hladnem bo tale chutney zdržal kar dolgo časa. Ker pa je tako slasten, bo izginil, kot bi mignil.
Zaradi pikantno-sladkega okusa se ta čatni izjemno poda bogatim mesnim jedem, kot so pečenka, utrgana svinja in dober burger.
Midva ga največkrat uporabiva v preprostih kanapejčkih, ob katerih se cedijo sline.
Obloženi kruhki:
- Trakove slanine popeči v ponvi.
- Skorjav kruh nareži na rezine in jih radodarno namaži s slivovim čatnijem.
- Zdaj pride na vrsto rezina fete, na katero z zobotrebcem pridno nabodeš popečeno slanino.
To je to – Zdaj le še pogumno zagrizi in na glas zamomljaj ob eksploziji močnih in izjemnih okusov.
Začinjen tek!
Živjo. Mene pa zanima, če bi bilo treba čatni po kuhanju še kaj spasirati? Lp, teja
Sama sem spasirala po pol ure kuhanja, ko so bile slive in čebula zmehčane. Pa seveda prej odstranila cimetovo palčko.
Živjo, kaj pa če namesto gorčičnih zrn dam polnozrnato gorčico, se mi ne zdi tako napačen ker je čatni. Hja sam mal se obotavljam zaradi barve😊dobr kuhata, dobro pišeta, in ja posledično vsi dobro jemo. Lp Nani
Živjo, Nani, in hvala 🙂 Barva verjetno res ne bo tako lepa, okus bo pa super! Polnozrnata gorčica se že tako dobro razume z mesom.
Lp, Midva
Zdravo
Lahko namesto alkoholnega kisa dodamo balzamicen kis (verjetno bi bilo bolj sladko)? Hvala za odgovor
Super sta
Gašper, hvala 🙂
Lahko bi uporabil svetel balzamičen kis, črnega pa ne priporočava, saj bi po reduciranju zaradi močnega okusa prevladal.
LP, Midva 🙂
Jaz sem probala narediti – kolicine tocno po receptu in ni uspelo. Kuham ze dve uri in je se vedno tekoce. Alkoholni kis pa je tako mocen, da se chutnija ne da jesti – je mogoce v receptu napaka? Vse moram na zalost zavreci.
Mateja,
nikar ne zavrzi! Dodaj še sladkorja ali pa sliv. Sčasoma se bo zgostilo, še posebej, ko se bo shladilo.
V recept se je res prikradel tiskarski škrat in zamenjal količini sladkorja in kisa – razmerje mora biti 4:3 v prid sladkorja :/
Se močno opravičujeva za nevšečnosti, napako sva pa popravila.
Ha, jaz sem ga pa naredila po prvem receptu (400 ml kisa, 200 g sladkorja) in je super uspel. Zgleda, da so bile slive ta prave in so posladkale in zatrle premočan kis. Za v burger je 1a s črtico 🙂
Tudi jaz sem želela predlagati previdnost s kisom, sedaj pa vidim, da sva bili poskusna zajčka 🙂
Spasirat, da ali ne? Imam ravno na štedilniku 😉 super recepte imata.
Hvala. Lp Simona
Midva nisva 🙂
Moj dragi je mislil, da je marmelado in ga je okus presenetil. Imata v rokavu še kakšen recept zraven katerega čatni lepo paše, da popravim vtis? Drugače pa gorčica v zrnu nič ne pokvari barve…