Skutno-sadni cmoki s kosmiči
Kosmičasto-skutine kepe brez moke
Prelep razgled z okna so nama v zadnjem času kazile načičkane rdeče češnje v košati krošnji vrtnega drevesa. Že tako močno so nama šle na živce, da sva se jih odločila kruto potrgati.
Po hladnokrvnem dejanju sva ostala polnih naročij rdečih bunkic in v mrzlici prikrivanja dokazov sva jih sklenila skriti globoko v mehke skutne cmoke s kosmiči.
10 majhnih, sočnih in mehkih kroglic skriva:
300 g skute
170g kosmičev
1 jajce
30 g masla
2 žlici mletih mandljev
1 žlico naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali dve sladkorja)
koščičasto sadje ali marmelado
Čez cmočke spadajo še 2-3 žlici mletih mandljev, žlica masla in cimet v prahu.
Priprave skrivnih cmočkov prični z mletjem kosmičev. Ti so lahko poljubni, midva sva uporabila 80 g ječmenovih in 90 g ovsenih. Skupaj z dvema žlicama mletih mandljev jih vsuj jih v sekljalnik in zmelji do finega ter primešaj SugarSweet ali sladkor, nato v ločeni posodi zmešaj skuto, jajce in maslo, stopljeno v mikrovalovni pečici. K tej mešanici vsuj mlete kosmiče ter dobro premešaj. Dobljeno maso za pol ure pospravi v hladilnik.
Pripravi sadje, katerega želiš skriti, lahko pa uporabiš marmelado ali džem, v kolikor ti ni do celega sadja (pri nama je bilo nekaj cmočkov polnjenih z marelično marmelado s 100% sadnim deležem). S kosmičasto-skutine kepe odtrgaj kos in ga oblikuj v krogec, v čigar sredino porineš sadje ali nakupčkaš marmelado. Krogec previdno in temeljito zapri ter ga z rokami oblikuj v cmoček. Postopek ponavljaj, dokler pred tabo ne stoji cel knedljast regiment.
Vesele cmočke skotali v rahlo osoljen krop in jih kuhaj 10 minut, medtem pa v ponvici na žlici masla (ali olja) popraži 2-3 žlice mletih mandljev.
Ko so cmoki kuhani, jih zasuj z praženimi mletimi mandlji in začini z malce cimeta v prahu ter posuj s SugarSweet oziroma sladkorjem. Sočnost pa lahko zagotoviš tako, da jih preliješ z malo vode, v kateri so se kuhali.
Kaj hitro sva ugotovila, da cmoki le niso idealno skrivališče za nadležne češnje, saj jih sladkosnedci hitro izbrskajo.
Mmmm, to bo pa zagotovo našlo mesto na jedilniku v prihodnjih dneh! Bomo testirali s kombinacijo pirinih in rženih kosmičev.
Super recept! Najrajši jih pripravim za zajtrk 🙂
Ooo 🙂 Izgledajo odličnooo dobri 😉 Kaj lahko cmočke damo tudi zmrzniti? Imam velike količine skute za porabit…pa bi naredila ozimnico 😉
Zdravo Lara! Seveda jih lahko zamrzneš:) Lp, Midva.)
Takoj jutri sprobamo. 🙂 A sem že rekla, da je vajina stran ena boljših? 🙂
Hvala Petra <3