Riž z brokolijem in jajcem
Riževa reciklaža še nikoli ni bila tako slastna!
Pogosto se zgodi, da nam po kuhi ostane kupček riža, ki v naslednjih dneh najde svoje mesto v številnih drugih jedeh. Med bolj okusne načine predelave spada tale recept, ki se spogleduje z azijsko pripravo praženega riža. Med brskanjem po ponvi lahko najdeš umešano jajce, ravno prav čvrst brokoli, mlado čebulo in na hitro popražen riž, obogaten s sojino omako in limono.
Brez skrbi, enako dober bo iz sveže nakuhanega riža, najraje dolgozrnatega. Če ga slučajno kaj ostane, pa že vemo, kam z njim, kajne?


Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Riž z brokolijem in jajcem:
300 g dolgozrnatega riža (midva sva uporabila basmati riž)
3 jajca
3 žlice olja
1 glava brokolija
3 mlade čebule (samo zeleni del)
4 žlice sojine omake
sol
poper
limona
Postopek
Predpriprava:
- Riž skuhamo po navodilih z embalaže, ga odcedimo in pustimo, da se malce ohladi, voda z njega pa odpari.
- Brokoli narežemo na majhne cvetke in jih blanširamo – za 1–2 minuti jih potunkamo v krop, nato takoj splaknemo pod hladno tekočo vodo.
- Zeleni del mlade čebule narežemo na kolobarčke, belega pa prihranimo za drugo jed.
- Jajca razžvrkljamo s ščepcem soli.
Pražen riž:
- Večjo ponev pristavimo na visok ogenj in v njej dobro segrejemo olje.
- Na njem na hitro opečemo brokoli, nato ga premaknemo na eno stran ponve.
- Na drugo stran vlijemo jajca in jih na grobo umešamo.
- Dodamo riž in mlado čebulo ter dobro premešamo.
- Prilijemo sojino omako, nato riž mešamo in pražimo, da se dobro segreje.
- Po okusu ga solimo in popramo.
- Riž odstavimo in ga pokapamo z limoninim sokom.











