Puranji zrezki v naravni omaki
Klasika, za katero ne ostane niti kapljica omake.
Puran se v gostilnah, trgovinah in na domačih krožnikih ne zdi tako pogosto zastopan kot piščanec. Čudno, glede na to, da je puranje meso prav tako okusno (in drago) kot piščančje. Nič ne de, svojemu gospodinjstvu lahko purana predstavimo v klasični in izjemno okusni različici – s puranjimi zrezki v naravni omaki.
Ja, saj so zrezki sočni in slastni, a se nikar ne slepimo – potihem vsi navijamo za bogato naravno omako, v kateri plavajo. Nalašč je nakuhamo večjo količino od potrebne, pa bo vseeno izginila kot za stavo. Je namreč udarnega okusa in ravno prave teksture, da jo pomažemo z gresovimi cmočki, kroketi, svaljki ali pa s poljubno različico krompirja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Zrezki:
4 večji zrezki iz puranjih prsi
2 žlici oljčnega olja
1 žlica masla
sol
poper
Omaka:
500 ml dobre kokošje osnove
3 stroki česna
1 dl suhega belega vina
1 žlica moke
pol žličke timijana
sveže sesekljan peteršilj
Postopek
Zrezki:
- Zrezke s kladivom za meso enakomerno potolčemo.
- Z obeh strani jih natremo s soljo in poprom.
- V večji ponvi na srednje močnem ognju segrejemo oljčno olje in maslo.
- Zrezke zlato rjavo popečemo z obeh strani, približno 2 minuti na vsako stran.
- Pečene zrezke nakupčkamo na krožnik.
Omaka:
- V ponev vlijemo belo vino in dodamo timijan.
- Mešamo in kuhamo, dokler večina vina ne izpari.
- Dodamo fino sesekljan česen in moko.
- Med mešanjem pražimo približno pol minute.
- Postopoma, med nenehnim mešanjem z metlico, prilivamo vrelo kokošjo osnovo.
- V omako vrnemo popečene zrezke, skupaj s sokovi.
- Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju še 5–10 minut, da se omaka nekoliko zgosti.
- Pred postrežbo zrezke potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.