Potratna potica v kozarčku
Sladka potrata
Velika noč že trka na vrata, kar označuje skrajni čas, da si pripraviš plan za letošnjo potico.
Zrolane in pečene potice so lanski sneg! Zadnja moda narekuje tlačenje potratne potice v priročne kozarčke, zaradi katerih bo letošnjo velikonočno zborovanje prav šik!
Seveda pa mora biti simpatičen izgled dobro podkrepljen z bogatim prazničnim okusom in tudi tokrat so krmilo prevzeli pri Kotányi – njihova legendarna vanilija in aromatizirani sladkorji so kot nalašč za krdelo potičnih kozarčkov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit
3 jajca
120 g sladkorja
130 g moke
1 vrečka pecilnega praška iz vinskega kamna Kotányi
35 ml mleka
2 žlici ruma
1 žlička grenkega kakava
1 žlička vanilijeve paste Kotányi ali semena 1 stroka vanilije Kotányi
Orehov nadev
200 g orehovih jedrc
200 ml sladke smetane
250 g maskarpone sira
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
1 zvrhana žlica rumovega sladkorja Kotányi
Skutni nadev
250 g pasirane skute
1 limona, lupinica
1 žlica limoninega sladkorja Kotányi
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
3 dl sladke smetane
Recept je nastal v sodelovanju s Kotányi.
Postopek
Biskvit:
- Jajca razbij in jih skupaj s sladkorjem divje udrihaj, dokler ne popenijo. Kruto miksanje naj traja pribižno 7 minut.
- K sladkim jajcem primešaj še rum in mleko.
- V ločeni posodi zmešaj moko in pecilni prašek iz vinskega kamna.
- Moko s pecilnim praškom stresi k mokrim sestavinam in vse skupaj dobro premešaj do homogene zmesi.
- Biskvitno maso razdeli na dva enaka dela. V enega zmešaj 1 žličko vanilijeve paste (ali semena enega vanilijevega stroka), v drugega pa 1 žličko kakava.
- Masi za biskvit vlij v dva ločena modela za peko, kot je npr. model za peko kruha.
- Pečico razkuri na 180 °C in v njej 15-20 minut peci kontrastna biskvita.
Orehov nadev:
- Orehova jedrca fino zmelji.
- Sladko smetano zavri in prelij čez orehe. Dodaj rumov sladkor in sladkor, na koncu pa še maskarpone.
- Pograbi mikser in zmes zmiksaj do rahlega nadeva.
Skutni nadev:
- Smetano veselo stepi do stepene smetane.
- Skuto zmešaj s sladkorjem v prahu, limonino lupinico, limoninim sokom ter limoninim sladkorjem.
- K posladkani skuti nežno primešaj stepeno smetano.
Tlačenje v kozarčke:
Najprej natrgaj oba biskvita na majhne kose.
Da v kozarčku sestaviš potico v ličnih plasteh, se drži nadevanja v sledečem vrstnem redu:
- vanilijev biskvit
- orehov nadev
- vanilijev biskvit
- skutni nadev
- kakavov biskvit
- orehov nadev
- kakavov biskvit
Na vrh nabrizgaj preostal skutni nadev z dresirno vrečko, potresi pa s kakavom v prahu.
Kozarčke skrij v hladilnik za 2 uri.
Na velikonočno mizo skotali cel regiment potratnih potic v kozarčku, nato pa si brž zatisni ušesa. Sledi namreč glasno cmokanje, ki običajno spremlja globoko uživanje v sladici.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena
Postudirala sem,da mi manjka mascarpone. Kako lahko resim situacijo?
Hvala
Uporabiš lahko skuto, sirni namaz Philadelphia ali pa morda celo kislo smetano.
LP, MIdva
Koliko kozarckov pride iz tega recepta? Hvala
Teja,
odvisno od velikosti kozarčkov, od 12-20.