Poširan brancin
Najnežnejši!
Ko je spomladansko sonce vedno bolj vztrajno in se že skoraj poletno repenči, se na naše mize prikradejo tudi bolj lahke in nežne jedi.
Mednje spada tale poširana riba, ki vzvišeno dviga luske nad cmarjenjem na razbeljenih rešetkah. Gre za hitro pripravljen file, ki ga razneži že steblo peteršilja, s prijetnim, a ravno prav intenzivnim okusom.
Osnovo, v kateri se pošira, pa uporabimo za aromatičen veloute z zelišči.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Riba:
4-6 filejev brancina (ali druge bele ribe)
Osnova:
1,2 l vode
250 ml belega vina
1 manjša čebula
2 stebli zelene
sok ene limone
1 žlička celega črnega popra
2 žlički soli
1 lovorjev list
Omaka:
osnova
2 žlici masla
3 žlice moke
1 šopek peteršilja
1 šopek drobnjaka
lupinica pol BIO limone
Postopek
Osnova:
- V lonec zlijemo vodo, vino in sok limone.
- Dodamo grobo sesekljano čebulo in zeleno.
- V pisker namečemo še poper, sol in lovorjev list.
- Osnovo zavremo, nato pa jo odstavimo in pokrijemo.
- Po pol ure počitka jo precedimo.
Poširanje:
- Iz filejev s pinceto poberemo kosti, kožo pa odstranimo, če smo tega vešči – nič ne bo narobe, če jih poširamo kar s kožo.
- Osnovo segrejemo skoraj do vretja, nato vanjo potopimo fileje.
- Fileji naj se v aromatični osnovi namakajo 6-8 minut, odvisno od njihove debeline.
- Ko meso ni več prosojno in se lepo drobi, fileje s penovko prenesemo na krožnik.
- Če smo na njih pustili kožo, jo odstranimo.
Omaka:
- Osnovo zavremo in jo kuhamo na največjem ognju, da je približno polovica povre.
- V kozici raztopimo maslo, na njemu pa svetlo popražimo moko.
- Prilijemo skoraj vso osnovo, medtem pa mešamo z metlico.
- Omako kuhamo, dokler ne postane svilnata in tako gosta, da se prime hrbtne strani žlice. Če je potrebno,
- lahko dodamo še malo osnove.
- Drobnjak in peteršilj na drobno sesekljamo in ju skupaj z limonovo lupinico primešamo v omako.