Polžki s čokolado in lešniki
Od okusa se zvrti!
Da sta čokolada in lešnik še vedno kraljica in kralj med okusi, dokazujejo ti spiralni kvašeni zrolančki.
Med ovinki puhastega testa najdeš obilo nadeva iz čokoladnega pudinga in sveže mletih praženih lešnikov, pa še celo gručo čokoladnih kapljic povrh.
Mimo čoko-lešnikovega dueta pa brbončice mazili nežna, a opazna aroma po rumu – zahvaljujoč priročnemu Kotányi rumovemu sladkorju.
Tile polžki so najslastnejši seveda še vroči, a bodo tudi prihodnji dan še nesramno sočni in mehki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept za 12 polžkov
Testo:
520 g bele pšenične moke
200 ml mlačnega mleka
70 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
lupina ene limone
90 g sladkorja
1 žlička vanilijeve arome
2 jajci
1 ščepec soli
Nadev:
450 ml mleka
1 vrečka čokoladnega pudinga
150 g sladkorja v prahu
150 g praženih lešnikov
1 vrečka Kotányi rumovega sladkorja
70 g čokoladnih kapljic
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Testo:
- V večjo posodo stresi 520 g moke, 80 g sladkorja, 1 vrečko suhega kvasa, lupinico ene limone in 1 ščepec soli.
- Vse skupaj premešaj, v sredini pa izkoplji jamico.
- V odprti kop zlij 200 ml mlačnega mleka, 70 g stopljenega masla in 1 žličko vanilijeve arome.
- V posodo ubij še obe jajci.
- Sestavine premešaj, da se povežejo, nato pa zgneti v voljno in prožno testo.
- Posodo pokrij in jo postavi na toplo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Nadev:
- 150 g praženih lešnikov zmelji v sekljalniku.
- Skuhaj čokoladni puding – vsebino vrečke zmešaj s 100 ml mleka, preostalih 350 ml mleka pa zavri v kozici.
- Pudingovo zmes vlij v vrelo mleko, nato mešaj nad nizkim ognjem, da se puding zgosti.
- Puding odstavi, v kozico pa stresi mlete lešnike, vrečko rumovega sladkorja in 150 g sladkorja v prahu.
- Nadev ohladi na sobno temperaturo.
Polžki:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Puding mešanico zmešaj z mikserjem, nič pa ni narobe, če ostane kaka grudica – v polžkih se ne bo poznalo.
- Testo razvaljaj na pravokotnik z dimenzijami 40×50 cm.
- Premaži ga z nadevom, nato po njemu potresi čokoladne kapljice.
- Testo na tesno zvij v dolgo kačo, ki jo nato narežeš na 2 cm debele spiralne polžke.
- Dobljene polže razporedi po dveh pekačih in jih premaži z mešanico jajca in 2 žlic mleka.
- Pusti jih na pultu 15 minut, da se malce napihnejo.
- Peci jih 20 minut.
- Po želji lahko polžke potreseš s sladkorjem v prahu.