Piščanec v vinu
Pr’bit ko mamba
Vino je v kulinariki nepogrešljivo in ne le v kozarcu! Brez njega se kuhe rižote niti ne loti, svoje mesto pa rujna kapljica najde tudi v omakah vseh vrst.
V tem receptu je pijača iz fermentiranega grozdja v ospredju – po dolgi kuhi se vinska omaka reducira in zgosti, obenem pa navzame arome vseh ostalih sestavin. Rezultat je bogata omaka, ki jo bodo vsi polizali s krožnikov.
K izjemni omaki pa seveda spada ekstremno nežen in mehek piščanec. Male bombe okusa v obliki gobic, slanine in korenja pa predstavljajo le slastno piko na i.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kg poljubnih kosov piščanca s kostjo in kožo
750 ml suhega rdečega vina (modri pinot)
250 ml kokošje jušne osnove
100 g slanine
200 g šampinjonov
1 žlica moke
1 velika čebula
4 stroki česna
2 korenčka
5 vejic timijana
5 vejic peteršilja
3 lovorjevi listi
1 žlica olja
2 žlici masla
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Za kuho piščanca v vinu priporočava večjo in težjo posodo – midva sva uporabila litoželezno posodo, ki jo običajno uporabljava v pečici.
- Preden se zaletiš v kuho, si moraš pripraviti vse sestavine. Čebulo in česen na drobno nasekljaj, korenček pa nareži na pol centimetra debela kolesca.
- Slanino nareži na majhne kocke, šampinjone pa razčetveri ali pa nareži na debele rezine.
- Kose piščanca narahlo posoli in popopraj.
- V posodo špricni olje in stresi na kocke narezano slanino.
- Na srednje-visokem ognju praži, da slanina lepo porjavi, nato jo poberi iz posode. Maščoba naj ostane v loncu.
- Zdaj v lonec skočijo piščančje krače, bedra, perutničke in podobna zalega. Na visokem ognju jih z vseh strani popeci, da dobijo lepo zlatorjavo barvo.
- Ogenj zmanjšaj na srednje-visoko temperaturo, v posodo pa vrzi maslo.
- Dodaj čebulo, česen, korenje, popečeno slanino in gobice. Med rednim mešanjem praži približno 10 minut.
- V posodo stresi moko in dobro premešaj.
- Na vrsti je tekoča zvezda pojedine – vino! V pisker natoči celo buteljko, nato pa zlij še jušno osnovo.
- Vejice peteršilja zaveži v vozel in jih vrzi v kastrolo skupaj s timijanom in lovorjevimi listi. Počakaj, da vse skupaj zavre.
- Zdaj se lahko čagi v piskru končno pridruži še piščanec! Zloži ga v lonec, ne pozabi pa priliti tudi tekočine, ki ga je pustil na krožniku.
- Ogenj zmanjšaj na nizkega, nakar sledi kuha, dolga 1,5 ure.
Kuhaj odkrito in s stalnim brbotanjem, saj mora veliko vode izpareti.
Postrezi v globljem krožniku, zraven pa čmokni kepo krompirjevega pireja ali pa lepo gnezdece jajčnih rezancev.
Nikakor pa ne smeš pozabiti na kozarec rujnega, najraje kar modrega pinota 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!