Piščančji file z zelišči in limono
S timijanom ali rožmarinom
Piščančji file ima tako zagovornike kot nasprotnike. Slednji mu očitajo pustost in premalo sočnosti in raje zagrizejo v druge, bolj mastne in slastne dele piščančka.
Midva spadava med zagovornike fileja, saj kot največja mišica piščanca omogoča raznolike vrste priprave. Zanimivo je, da med najbolj okusne spada nadvse preprosta priprava, za katero potrebujemo natanko 10 minut.
Najprej file dobro začinimo in ga popečemo z obeh strani. Po kratkem obisku pečice pa ga le še glaziramo z maslom, zelišči in limono. Pri tej pripravi je najlepše to, da vedno uspe, brez izjeme – rezultat je sočen in popolno pečen piščančji file, poleg katerega nastane še slastna maslena omaka. S takim kosilom zagotovo prepričamo tudi največje dvomljivce.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
2 kosa piščančjega fileja brez kosti in kože
2 žlici rastlinskega olja
3 žlice masla
2 vejici timijana ali 1 vejica rožmarina
1 strok česna
1 limona
1 žlička sladke rdeče paprike
sol
poper
Postopek
Postopek:
- Pečico segrejemo na 170 °C.
- Piščančja fileja z obeh strani dobro posolimo in popopramo ter začinimo z 1 žličko sladke rdeče paprike.
- Fileja prelijemo z rastlinskim oljem in ju nekajkrat obrnemo, da olje prekrije celotno površino.
- Nad visok ogenj postavimo ognjevarno ponev, primerno za peko v pečici.
- V segreto ponev položimo fileja z lepšo stranjo navzdol.
- Na vsaki strani ju pečemo 2 minuti, da se lepo zlatorumeno zapečeta.
- Ponev prestavimo v pečico za 5–7 minut.
- Po peki v pečici ponev previdno prestavimo nazaj na šporget, pri tem pa uporabljamo kuhinjsko rokavico ali krpo.
- V ponev vržemo 3 žlice masla, 2 vejici timijana (ali 1 vejico rožmarina) in 1 strt strok česna. Dodamo tudi 1 žlico limoninega soka.
- Ponev nagnemo proti sebi in z žlico pobiramo stopljeno maslo in ga 1–2 minuti prelivamo po filejih.
- S tem se bo meso naužilo okusa po česnu, timijanu in limoni, maslena omaka pa se bo pomešala z mesnimi sokovi.
- V ponev nastrgamo še lupinico ene limone, nato pa masleno omako natočimo v posodico, meso pa prenesemo na rezalno desko.
- Piščančji file pod kotom narežemo na 5 delov in ga postrežemo na krožniku solate.
- Ne pozabimo ga pokapljati s slastno masleno omako!