Pirin kruh brez gnetenja s karamelizirano čebulo
Hlebček, kot se šika
Priprava kruha brez gnetenja deluje po principu “manj dela, več časa”. Energijo, ki ti ostane, ko ti ni potrebno mencati testa, raje porabi za pripravo karamelizirane čebule.
Sočen hlebec s hrustljavo skorjo je kot nalašč za kup sladkih koščkov karamelizirane čebule. Običajno ga zmanjka, še preden se dobro ohladi 🙂
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za SPAR.
Naročnik oglasa je SPAR Slovenija d.o.o.
Recept
Testo:
400 g bele pirine moke
360 ml tople vode
pol žličke suhega kvasa
1 žlička soli
Karamelizirana čebula:
2 čebuli
30 g masla
2 ščepca soli
1 žlička sladkorja
Postopek
Karamelizirana čebula:
- Čebuli olupi in ju nareži na grobe kocke.
- Večjo ponev pristavi nad nizek ogenj in v njej segrej maslo.
- Dodaj čebulo in sol.
- Med občasnim mešanjem praži 45–60 minut, da se čebula zmehča in povsem potemni.
Testo:
- V posodo stresi moko, suhi kvas in sol.
- Prilij toplo vodo in premešaj.
- Dodaj ohlajeno karamelizirano čebulo in dobro premešaj.
- Posodo pokrij in jo najprej pusti 2 uri na sobni temperaturi, nato jo postavi v hladilnik za 10–20 ur.
Peka:
- Velik litoželezni lonec s pokrovko postavi za 1 uro v pečico, segreto na 250 ºC.
- Testo stresi na dobro pomokano površino in ga s pomočjo lopatke oblikuj v hlebček – testo je precej lepljivo.
- Hlebček prenesi na peki papir, vse skupaj pa previdno postavi v ogret lonec.
- Lonec pokrij in ga postavi v pečico.
- Kruh peci v pokritem loncu 30–40 minut pri 250 ºC.
- Po peki ga postavi na rešetko, kjer naj se povsem ohladi.