Pikantne girice s česnovo majonezo
Ne ustaviš se, dokler jih ne zmanjka
Med poletnim kolovratenjem po dalmatinskih mestih v roko spada ena izmed treh dobrot – sladoled v kornetu, fritule ali pa hrustljave girice. No ja, verjetno se največkrat s temi mini ribicami srečamo v gostilnah in jih ne nosimo naokoli, a bi jih lahko brez težav.
Hrustljave girice so namreč priročen prigrizek, ki ga odlikuje tisto, s čimer se ponašajo najboljši – ko poješ prvo, ne moreš nehati, dokler ne pomlatiš zadnje.
Da pa nedolžne girice malce pikantno poživimo, jih spaniramo v moki z dodatkom kajenskega popra in čilijevih kosmičev, zraven pa postrežemo bogato majonezo s pečenim česnom.
Sestavine
Girice:
500 g giric
50 g škroba
50 g moke
2 žlici kajenskega popra
2 žlici dimljene paprike
1 žlička česna v prahu
1 žlička čilijevih kosmičev
sol
olje
Česnova majoneza:
4 stroki česna
4 žlice majoneze
1 žlica limoninega soka
sol
poper
Postopek
Česnova majoneza:
- Cele stroke česa položimo v list aluminijaste folije in jih pokapamo z oljčnim oljem, nato pa ohlapno zavijemo.
- Paketek za 20 minut postavimo v pečico, segreto na 200 ºC.
- Ko se pečen česen malce ohladi, ga iztisnemo iz strokov v posodico.
- Kremast pečeni česen zmešamo z majonezo in limoninim sokom.
- Solimo in popramo po okusu.
Pikantne girice:
- Vse suhe sestavine za panado zmešamo skupaj.
- Girice stresemo v pikantno zmes in jih pomešamo, da se jih ta dobro oprime.
- Večjo količino olja zlijemo v posodo z visokim robom in ga segrevamo na srednji-visoki temperaturi.
- Ko v olje pomočimo ročaj kuhalnice in se okoli njega pričnejo dvigati mehurčki, je olje dovolj vroče za cvrtje.
- Girice ocvremo v več rundah, vsako pa v vročem olju pustimo 3 minute, brez, da bi jih mešali.
- Ocvrte girice zbiramo v posodi s papirnatimi kuhinjskimi brisačkami, ki posrkajo odvečno olje.
- Girice postrežemo kot prigrizek, skupaj z bogato česnovo majonezo.