Pehtranova torta
Prefinjena torta, natlačena z zelišči
Le zakaj so se pričele vse vaške potice zbirati in pridušeno nergati? Le koga spet opravljajo, babe zvite? Kot se je izkazalo, so vse zažgane od zavisti, saj na podeželski obisk prihaja visoka plemkinja – pehtranova torta.
Razburjenosti lokalnih potičk botruje strah, da bo pehtranova dama z rahlim, sočnim in nadvse aromatičnim biskvitom, katerega harmonično dopolnjuje nežna in puhasta skutna krema z belo čokolado, privabila in očarala prav vse vaške jedce.
Iz prefinjenega biskvita je moč izbrskati:
3 jajca
60 g sladkorja v prahu
100 g kisle smetane
80 g pšenične bele moke
1 žlička pecilnega praška
1 šop pehtrana oz. dobra pest nasekljanega
10 žlic mleka
V kraljevsko nežni skutni kremi se bohoti:
500 ml sladke smetane
350 g pasirane skute
140 g bele čokolade
1 vrečka želatine FIX
2 žlici sladkorja v prahu
Tortico ozaljšaj z:
150 ml sladke smetane
lističi pehtrana
jedilnimi jajčki
[adinserter block=”1″]
Navedene sestavine tvorijo simpatično torto s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Skoraj vsaka izjemna torta se prične z ubojem jajc. Vse tri razbij in loči rumenjake od beljakov. Prve skupaj s sladkorjem penasto vmešaj, slednje pa prebutaj do čvrstega snega.
K rumenjakom vmešaj kislo smetano in na drobno nasekljan pehtran.
V veselo mešanico vsuj moko, zmešano s pecilnim praškom, na koncu pa s spatulo vmešaj še sneg iz beljakov.
Zmes razdeli na dva enaka dela – vsakega vlij v namaščen pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko. Čas je, da dober vonj seže v deveto vas! Pečico dobro segrej na vrtoglavih 180 stopinj in jo za 10 minut zaposli s peko prvega biskvita. Postopek ponovi še za drug biskvit.
Zavidanja vredna je tudi zloglasna skutina krema z belo čokolado. Priprave se loti s stepanjem sladke smetane. Med tem prijetnim delom postopoma dodajaj želatino FIX in nastala bo čvrsta stepena smetana.
[adinserter block=”2″]
Belo čokolado kruto nalomi, jo raztopi nad soparo in zmešaj s skuto ter sladkorjem v prahu. Nežno vmešaj še stepeno smetano.
Pa poglejmo, kaj sestavlja našo fino damo. V obroču za torte, obdanem z acetatno folijo, se na dnu nahaja biskvit, namočen s 5 žlicami mleka. Ta je povsem prekrit s skutno kremo, katero pa pokrije drug pehtranov biskvit. Tudi ta je žejen, zato ga namoči s 5 žlicami mleka.
Kot vsaka dama, ki se želi postavljati pred vaškimi pecivi, se mora tudi pehtranka nališpati. Namlati 150 ml smetane do čvrstega in z njo premaži celo torto.
[adinserter block=”3″]
Vrh okrasi z listi pehtrana, krono pa vzvišeni dami naredi kar iz jedilnih jajčk.
Ko se pehtranova fatalka z ogromnim ponosom in nečimrnostjo sprehaja po poteh Potičje vasi, se prebivalke ponižno skrivajo v svoja glinena prebivališča. Tokrat so bile premagane.
Pogumno si odreži kos, saj te čaka sladka ljubezen na prvi ugriz.
Pozdravljena,
Verjetno ste spregledali in pozabili pripisati pehtran k sestavinam za biskvit. Vsekaor pa bom to torto naredila, ker je sprememba za te praznike 🙂
Svetlana hvala za opozorilo, popravljeno! Lp, Midva:)
Obožujem pehtran,je kar pozabljena ali zapostavljena začimba,tokrat pa v torti-super recept !Preiskusim lp
Hvala Nataša! Se strinjava s tabo, ker tudi midva obožujeva pehtran! Lp, Midva:)
Pozdravljena,
tudi meni je pehtran enostavno odlicen in sigurno jutri poizkusim s tole tortico, ker ce je dobra tako kot zgleda na sliki mora biti fantastična!
Imam samo dve vprasanji preden zacnem s pripravami.
1. Za koliko bi morala povecati sestavine ce imam doma pekac 26cm?
2. Kje ste dobili te prelepe jajcke za na vrhu tortice res so super?
Hvala in lep soncen pozdrav,
Ema
Živijo, Ema!
Za torto enake višine, a s premerom 26 cm, pomnoži vse sestavine, ki so v gramih, s faktorjem 1,5.
Za biskvit pa uporabi 5 manjših jajc namesto treh in 1,5 žličke pecilnega praška namesto ene.
V skutno kremo daj 1,5 vrečke želatine FIX in 3 žlice sladkorja v prahu.
Navedene količine bodo botrovale torti, ki bo enake višine kot najina 🙂
Ta pisana jajčka proizvaja Milka, kupila pa sva jih v Muellerju.
Veliko užitkov v pehtranovi peki!
LP, Midva
Kje kupiti svez pehtran? Hvala.
Živijo,
svež pehtran lahko kupiš v Mercator Centru in Leclercu. Verjetno ga imajo tudi v kakšnem drugem supermarketu.
LP, Midva
Narejna in pojedena ;), super tortica.
Naredila sem jo brez želatine in je cisto ok .
Odlično! Naju veseli, da ti tekne 🙂
Zanima me, če bi biskvit lahko uporabila za rolado? Je dovolj prožen ali bi razpokal? 🙂 Količine bi ohranile, vendar bi uporabila večji pravokoten pekač..
Zdravo Anja:) Seveda bi šlo:) LP, Midva
Ali mislita da bi lahko uporabila maskarpone za premaz namesto smetane? Mi jo je zmanjkalo pa je danes vse zaprto 😀 malce jo imam tako da bi jo vmesala v maskarpone…. hvala za odg
Karmen! Seveda lahko;)
Dan !! A pa res ne gre drugače , kot pa z želatino ?????
Pozdravljena! Seveda gre! Uporabi agar agar ali pa enostavno želatino spusti in sladkor, ter dodaj več bele čokolade. Lp, Midva:)
Pozdravljeni!
Ali lahko namesto želatine fix uporabim kremfix?
Anja,
želatina fix in kremfix se obnašata drugače – menjaš lahko za želatino v listih.
Pozdravljena,
ali lahko namesto svežega pehtrana uporabim sušenega?
Hvala za recepte, res so super!
Nika,
žal ne bo tako dobra – kremo sva poskusila naresti tudi s suhim, pa se ni dobro obneslo.