Pečena svinjska krača s kremnim zelenjavnim pirejem
Le kam svinja taco moli?
Kar pogosto se dogaja, da na nedeljsko mizo stopi svinjska taca, še posebej v prekajeni obliki.
Midva se prekajene svinjske krače vedno lotiva na enak način – v velik litoželezni lonec jo natlačiva skupaj z različno zelenjavo in v tej vlogi se izkaže kot prava tovarna okusov.
Po dolgi kuhi namreč nastane slastna juha, ki jo lahko pomlatimo z dobro zakuho ali pa jo uporabimo v topli hrenovi omaki. Ob krači kuhana zelenjava je kot nalašč za kremni pire, samo kračo pa seveda na koncu hrustljavo zapečemo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kos dimljene svinjske krače
5 večjih krompirjev
2 korenčka
100 g kolerabe
2 stroka česna
3 lovorjevi listi
1 ščepec poprovih zrn
sol
Zelenjavni pire:
150 ml sladke smetane
30 g masla
1 ščepec muškatnega oreščka
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Preden iz svinjske krače pričaramo sočno nedeljsko kosilo, ji moramo najprej privoščiti dolgotrajno kopel. V večjo posodo natočimo hladno vodo in vanjo potunkamo nadebudno kračo. V takem položaju jo pustimo čez celo noč.
- Kračo postavimo v velik litoželezni lonec, vodo, v kateri se je namakala, pa odlijemo.
- Krompir, korenje in kolerabo olupimo in narežemo na večje kose, ki jih namečemo ob osamljeno kračo.
- Česen olupimo in ga skupaj z lovorjevimi listi in poprovimi zrni vtaknemo v pisker.
V lonec dolijemo toliko vode, da je vsa zelenjava pod njenim površjem. Nič hudega ni, če krača kuka iz mlake. - Pograbimo list papirja za peko, ga zmečkamo in namočimo z vodo. Razgrnemo ga in z njim prekrijemo celotno odprtino posode.
- Litoželezni lonec postavimo v pečico, segreto na 160 °C. Čas kuhe naj znaša 3-4 ure, odvisno od zajetnosti krače. Če krača štrli iz vode, jo vmes enkrat prekucnemo.
Po koncu kuhe vsebino lonca razdelimo na tri dele – kračo, zelenjavo in juho. Poprovih zrn in lovorjevih listov se znebimo.
Hrustljavo zapečena krača:
- Pečico prepričamo, da vklopi svojo super moč – funkcijo žara, ki vedno poskrbi za pošteno zapečene jedi.
- Krača si še oddihniti ni mogla, pa že roma nazaj v pečico. Tam pridno počaka približno 10-15 minut, za kar je nagrajena s hrustljavo kožo.
Zelenjavni pire:
- Ko zelenjavo poberemo iz piskra, jo stresemo v cedilo in pustimo, da voda na površju odpari.
- Zelenjavo stresemo v višji lonec, ki ga pristavimo na srednji ogenj. S kuhalnico ali tlačilcem za krompir jo neprestano mešamo, da izpari čim več vode.
- Ko postane pire dovolj gost, da obdrži obliko, dodamo maslo in vlijemo sladko smetano. Vse skupaj dobro premešamo.
- Če nas koščki v pireju ne motijo, lahko vse skupaj le temeljito pretlačimo. V lovu na res kremen pire pa se je potrebno malce bolj potruditi – vsega je potrebno pretlačiti skozi fino cedilo, pri čemer si pomagamo s silikonsko spatulo. Na cedilu ostane za nekaj žlic vlaken kolerabe in korenja, ki pa so zelo okusna, zato jih nikar ne zavržemo.
- V živobarvni zelenjavni pire zmešamo še ščepec muškatnega oreščka in ga solimo po okusu.
- Če je pire pregost, dodamo malo sladke smetane, če je preredek, pa ga med stalnim mešanjem zgostimo s segrevanjem na srednji temperaturi.
Pod hrustljavo kožo zapečene krače se skriva debela plast maščobe, ki poskrbi za sočnost drugače presenetljivo pustega, a z okusom bogatega rdečega mesa.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Super recept. Vprašane: a vodo v kateri se krača namaka solimo?
Trubar,
ne, vode ni potrebno soliti – vloga namakanja je ravno to, da odstranimo odvečno sol iz krače 🙂
LP, Midva