Pastirska pita s cvetačnim pirejem
Brbončice na paši
Niti pastirji niso več, kar so bili. V manj digitalnih časih so veselo gnali krave na planino, ob tem pa v eni roki nosili sonce, v drugi roki pastirsko pito.
Danes leni pastir zbrca ovce na pašo, svoje delo pa prepusti električnemu planšarju. Svojemu edinstvenemu opravilu se je odrekel, tradicionalni pastirski piti s pire krompirjem in mletim mesom pa seveda ne.
Nič čudnega, da mu trebuh raste kot nepopasen travnik.
Za moderne planšarje imava pravo rešitev – še vedno odlična pastirska pita s cvetačnim pirejem, ki pelje brbončice na pašo, hkrati pa jih brani pred ogljikovimi hidrati.
Zapečena pita ti nudi:
500 g mletega govejega mesa (po želji lahko uporabiš kakšno drugo mleto meso)
2 manjši čebuli
1 glavo cvetače
majhen kos gomoljne zelene
2 korenčka
kislo smetano
pol konzerve paradižnikovih pelatov
2 dcl jušne osnove
100 g mocarele
timijan
sol
poper
Dno pite tvori sočna mesna mešanica, za katero najprej nasekljaj čebulo, zeleno in korenček pa nareži na kockice. Čebulo popraži na dveh žlicah olja, ko postekleni pa dodaj še nakockani zelenjavi. Končno pride na vrsto meso, zaradi katerega si še volkovi manejo šape. Stresi ga v posodo, posoli in popopraj ter dodaj timijan. Ko je meso prepraženo, vmešaj še paradižnikove pelate. Mešanico cmari 15-20 minut, medtem pa jo zalivaj z jušno osnovo.
Cvetačo obglavi in razkosaj na male bele ovčice. Pošlji jih v vrelo kopel, kjer naj se namakajo do zmehčanja. Ko kuhane ovce prikolovratijo iz lonca, jih vrzi v sekljalnik in ostriži do pireja. Vmešaj še žlico kisle smetane in žličko soli. Natrgaj polovico mocarele in jo zatlači v pire.
Ob požvižgavanju Kekčevih melodij vtresi meso v pekač in ga prekrij z ovčjim pirejem, po vrhu pa nameči preostale koščke mocarele.
Električnega pastirja napni na 200 stopinj, nato mu prepusti peko pite za 20-30 minut. Zaradi volčje lakote živčno postopaj kakšen meter stran.
Zdaj lahko pito dokončno priženeš na mizo. Mamljive vonjave privabijo čredo ovac, sosedov, volkov in še kokoši po vrhu.
Ta pita je blagodejna vitki pastirski postavi, zato jo veselo razkosaj na radodarne porcije.
Živio,
moram vaju ponovno pohvalit. Prebiranje vajinih kulinaričnih esejev in kuhanje med zabavnimi vrsticami, me vedno znova spravlja v dobro voljo.
Prosim vaju, da še naprej z nami delita navdihujoče zapise in recepte za čudovitejedi! Zelenjavni meniji pri nas doma navdušujejo tudi zaprisežene karnivore 🙂
Hvala Marjeta, za tako lepe besede. Lp, Midva:)
sprobano, ODLIČNO!