Osvežilna skutna torta s kokosom in breskvami
Osvežilna kot skok v morje
Te dni se mnogokrat znajdeš v vročih situacijah, bodisi med opoldanskim valjanjem po plaži, tlačenjem po natrpanem avtobusu ali pa med pričkanjem s sodelavko, ki ne prenaša klime.
Prepričana sva, da ti bo v takih trenutkih prav prišla torta, ki osveži kot vodni balonček v glavo. Govoriva o rahli skutni kremi, ki objema živahen breskov pire na biskvitu iz kokosovih poljubčkov.
Za karibski biskvit izbrskaj:
180 g kokosove moke
4 beljake
150 g sladkorja (ali 3 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:2)
Kot oblak rahla krema vsebuje:
500 ml sladke smetane
300 g grškega jogurta
500 g pasirane puste skute
9 listov želatine
150 g sladkorja (ali 3 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:2)
1 strok vanilije
Temperamenten breskov pire sestoji iz:
5 manjših ali 4 večje breskev
3 lističev želatine
[adinserter block=”1″]
Za prelestno podobo potrebuješ tudi dve breskvi.
Tak zanimiv prerez in razporeditev plasti sta mogoča, če si lastiš tortna pekača s premeroma 22 cm in 24 cm. V kolikor ne poseduješ dveh različnih pekačev, lahko torto narediš v klasičnih treh plasteh. Če uporabljaš pekača drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit
Se še spomniš košaric iz kokosovih poljubčkov? Njihova rahla tekstura in primerno poleten okus sta kot naročena za biskvit.
Beljake zmlati skoraj do konca, nato vanje stresi sladkor ali sladilo SugarSweet in pretepi do čvrstega snega. V poletni sneg vsuj še kokosovo moko in nežno premešaj.
To enostavno pripravljeno maso vlij v pekač premera 22 cm in zalučaj v pečico ter peci 9-11 minut pri 180 stopinjah.
Breskov pire
Tri lističe želatine namoči v hladni vodi. Sočne kroglice olupi, izkoščiči in nareži, nato pa sladkaj po okusu in na srednjem ognju pokuhaj do mehkega. S primerno kuhinjsko napravo jih še vroče spasiraj v pire, h kateremu vmešaš ožeto želatino.
Okoli potrpežljivega biskvita zategni obroč za torte, vmes pa zarini papir za peko. Na biskvit lahkotno vlij pire, nato pa vse skupaj vtakni v hladilnik, da se učvrsti.
Krema
Na vrsti je nežna in puhasta krema, ki bo uravnotežila predrzen breskov pire.
[adinserter block=”2″]
Grški jogurt in skuto zmešaj skupaj s sladkorjem ali sladilom SugarSweet ter dodaj semena vanilije. Iz smetane ustvari stepeno smetano, katero previdno vmešaš k skutni mešanici. Da bo krema kompaktna, je potrebna še želatina. Namoči jo v vodi, nato pa ožemi in raztopi na nizkem ognju. Z električnim mešalnikom jo hitro vmešaj v kremo.
Ko je pire na biskvitu dovolj čvrst, obroč raztegni na premer 24 cm in zopet obdaj s papirjem za peko. Postavi ga tako, da bo biskvit točno na sredini, nato pa vanj nadevaj kremo. Ta bo biskvit s pirejem obdala tako po vrhu kot ob straneh, pri čemer si pomagaj z žličko.
Čez en dan (ali vsaj po šestih urah) počivanja v hladilniku je osvežitev skorajda nared! Da bo tortica še malce bolj mikavna, jo po vrhu prekrij s tankimi krhlji dveh breskev.
Tako, pa imaš odlično in okusno rešitev za vroče situacije.
[adinserter block=”3″]
Po praženju na plaži, mečkanju po razgretem avtobusu ali po termalni vojni v pisarni te že en kos v trenutku poteši in sprosti.
POZDRAVLJENA,
ZANIMA ME KAJ BI SE PRI TEJ TORTI LAHKO DALO NAMESTO KOKOSOVE MOKE?
HVALA ZA ODGOVOR IN LP
Zdravo Špela! Namesto kokosa lahko uporabiš mlete lešnike, mandlje ali katerekoli druge oreščke. Lp, Midva 🙂
Naredila vceraj, danes pojedli. Vsi so bili zelo zadovoljni. 🙂 Me pa zanima kako bi se dalo narediti cokoladno razlicico? Lp
Zdravo Barbara!
Za čokoladno verzijo lahko namesto breskovega pireja uporabiš čokoladno kremo. To kremo pripraviš tako, da v 2,5 dl sladke smetane stopiš 100g temne čokolade, jo nato dobro ohladiš in stepeš v kremo. Premažeš jo čez biskvit in počakaš, da se strdi, nato pa čez premažeš še skutno kremo.
Pozdravljena.
Ali je pri biskvitu mišljena kokosova moka ali nastrgani kokosovi kosmiči? Ali se na koncu maso za biskvit čisto zares vlije v pekač? Meni je namreč nastala zelo suha masa, ki sem jo potem v pekaču kar z žlico pogladila, da se je sploh sprijela, vendar se je potem biskvit pekel bistveno dlje, da se je vsaj malo obarval… Končni rezultat še čakamo 😉
Hvala!
Zdravo Maja!
Uporabila sva kokosovo moko, vendar ne tiste ki je fino mleta. In ja, se opravičujeva za napako v receptu. Mase se ne vlije v pekač ampak se jo poravna z žličko tako kot si ti naredila, ker masa pride zelo gosta. Upava da vam je tortica teknila:) Lp, Midva
Pozdravljena vidva.. Hvala za odlicne recepte in zamisli… vaju spremljam vsakih 14 dni zagotovo..super sta! 😉 me pa zanima, ali lahko dam namesto breskev banano…pasejo kokos skuta in bananin žele skupaj?pol pa bi prelila s cokoladno glazuro… nisem vesca glede okusov zato sem se obrnila na vajino pomoc. Hvala za odgovor in se naprej vama zelim uspesno ustvarjanje…Lp Andreja
Zdravo Andreja!
Najprej hvala za pohvale in da naju spremljaš:) Seveda lahko breskve nadomestiš z banano, po najinem mnenju gredo skuta, banane in čokolada odlično skupaj:) Želiva ti zabavno ustvarjanje:) Lp, Midva
Zanima me za kako velik pekač je tale recept?
Živijo,
midva sva uporabila pekača s premeroma 22 cm in 24 cm.
LP, Midva
Ker zdej trenutno ni cas breskev..me je samo zanimalo ce lahko uporabim breskov kompot in koliko?
Živijo,
seveda lahko uporabiš kompot. Uporabi 8 dobro odcejenih breskovih polovičk.
LP, Midva
Super..hvala
Me pa samo se zanima ce je krema dovolj cvrsta da bi jo uporabila kot nadev za standardno torto biskvit krema biskvit krema in gor biskvit?
Katja,
ja, krema bi zdržala v taki obliki.
Pa da bi v kremo vmesala se narezane breskve?
Katja,
tudi to bi šlo!
Lp, midva
s čim bi se lahko zamenjala sladka smetana?
Anja,
morda bi jo lahko zamenjala z rastlinsko smetano.
Živjo Vidva, skrbi me, da bo biskvit suh. Ali ga lahko malce navlažim z jagodnim kompotom, ali bo izgubil strukturo?
Tudi breskve bi zamenjala z jagodami 🙂
Brez problema lahko:)
Lahko:) Vendar ni potrebe:)