Orehove potičke s cimetom
Zvite navihanke
V tem obdobju se praznične mize kar šibijo pod vsemi dobrotami, med katerimi je množično zastopana tudi potica v vseh oblikah in okusih. Da se ne bi med vrstnicami naša potica sramežljivo potuhnila v ozadje, raje pripravimo celo krdelo malih in priročnih orehovih potičk s cimetom.
Te kompaktne navihanke so prav tako okusne in mehke kot njene bohotnejše sestre, zaradi velikosti pa ne bo nihče opazil, kako si z njimi veselo polnimo žepe. Najlepše pa je, da je njihova priprava v primerjavi s polnopravnimi poticami naravnost ekspresna.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za testo:
520 g moke
2 jajc
2 dcl mleka
50 g masla
1 vrečka suhega kvasa
80 g sladkorja
1 ščepec soli
Sestavine za nadev:
200 g mletih orehov
1 zvrhana žlička cimeta
100 g rjavega sladkorja
1 jajce
1-2 žlici maskarponeja
Postopek
Testo:
Za testo pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakamo, da se zmešnjava dvigne.
Dobljeni kvasni nastavek zmešamo z moko, jajci, preostalim sladkorjem, maslom in soljo.
Mešanico sestavin zgnetemo v testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja okroglo uro.
Nadev:
Vse sestavine za nadev preprosto zmešamo skupaj – masa ne sme biti pretekoča.
Priprava potičk:
Napihnjeno testo razdelimo na tri enake dele. Vsakega razvaljamo v podolgovat pravokotnik – ena stranica mora biti občutno daljša.
Pravokotnik testa premažemo s tretjino orehovega nadeva in ga zvijemo v dolgo tanko rulado. Postopek ponovimo še za ostala pravokotnika.
Dobljeno kačo razsekamo na 3 cm debele potičke, ki jih nato razporedimo po pekaču in postavimo v zvesto pečico, segreto na hudih 200 ºC.
Po 10-15 minutah omamnih vonjav je mučnega čakanja na potičke konec.
Medtem, ko se ostali z nožem opletajoče lotevajo svojih gromozanskih potic, smo mi že pojedli dve svoji.
Živijo,
ker mi od vseh sestavin zmanjka ravno mascarpone, me zanima, s čim bi ga lahko nadomestila? Hvala 😉
Deja,
uporabi skuto ali kislo smetano 🙂
Verjetno bi šlo tudi s kalsičnim orehovim nadevom za potice?
Klavdija,
ja, seveda bi šlo 🙂