Naan
Na naan, za lep dan.
Kruharništvo se ne zaključi vedno z napihnjenim hlebčkom ali štruco, pogosto je končni izdelek gnetenja in vzhajanja tudi bolj ploščate volje. Med slednje spada tudi legendarni naan – mehak in ravno prav žvečljiv ploščati kruh, ki ga za nameček še izdatno premažemo z zeliščnim maslom.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Sestavine:
270 g bele pšenične moke
1 žlička sladkorja
120 ml vode
125 g čvrstega navadnega jogurta
0,5 žličke soli
1 žlica olja
7 g Dr. Oetker suhega kvasa
Za peko in premaz:
1 žlica olja
3 žlice masla
Čas priprave: 1h 35 min
Postopek
Testo:
- V skledo stresemo moko, sladkor, sol in kvas. Premešamo.
- V sredino mešanice izkopljemo jamico in vanjo vlijemo olje, jogurt in vodo.
- Premešamo, nato testo gnetemo približno 7 minut.
- Za gnetenje je priporočljivo uporabiti kuhinjskega robota, saj je masa precej lepljiva.
- Posodo s testom pokrijemo s kapo za tuširanje ali vlažno krpo in jo postavimo na topel del kuhinje.
- Pustimo, da testo vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Testo zvrnemo na pomokano površino in ga oblikujemo v štruco, ki jo narežemo na 6 enakih kosov.
- Kose testa z dlanmi oblikujemo v kroglice tako, da s prsti vlečemo testo z vseh strani v eno točko, s tem pa nategujemo površino kroglice.
- V skodelici si pripravimo 3 žlice masla, ki ga stopimo v mikrovalovni pečici.
- Na srednji-visok ogenj pristavimo ponev z debelim dnom in jo dobro segrejemo.
- Vsako kroglico razvaljamo v zelo tanek krog.
- Krog testa pečemo v ponvi na vsaki strani toliko časa, da dobi temnorjave pike – približno dobro minuto.
- Naan zbiramo na krožniku v stolpcu, vsakega pa takoj po peki po zgornji strani premažemo s stopljenim maslom.