Mlečni ješprenj z jagodnim prelivom in kokosom
Naj jutro zadiši po drugačnem ričetu
Ob temu zajtrku bodo šle tvoji babici vse kocine pokonci. Ona se starošolsko oklepa tlačenja ješprenja v klasični ričet, tebi bo pa namočen v mleku in v družbi jagode in kokosa zagotovo polepšal jutro.
Za tokratno kuho sva iz špajze sunila odlični domači ješprenj, katerega so skrbno pridelali na belokranjski kmetiji Klepec.
Zajtrk prvakov vsebuje:
1 skodelico domačega ješprenja naravnost s kmetije Klepec
1 skodelico mleka
2 skodelici vode
1 strok vanilije
4 žlice eritritola SugarSweet ERY (ali 4 žlice sladkorja)
Za preliv uporabi:
1 skodelico jagod
pol limete
2 žlici eritritola SugarSweet ERY (ali 2 žlici sladkorja)
kokos
Priprava ješprenja se vedno prične že en dan prej. Ker je ves napet, se mora čez noč sproščati v vodni kopeli. Naslednji dan mu odlij vodo, prilij skodelico mleka in dve skodelici vode. Vanilijev strok razpolovi, izlušči semena ter vse skupaj vrzi k ješprenju. Vsuj še erirtritol, nato pa vsebino lončka zavri in na srednjem ognju kuhaj 45-60 minut; če postane ješprenj pregost, ga olajšaj z malce vode ali mleka. Po pol ure iz lonca poberi ostanke vanilijevega stroka.
Ne skrbi, če ostane ješprenj rahlo čvrst, tak mora biti.
Medtem, ko ješprenj prijetno brbota, se loti priprave preliva. Jagode stresi v kozico in jih razveseli eritritolom ali sladkorjem ter pošpricaj s sokom pol limete. Pokuhaj jih do mehkega, nato pa stresi v sekljalnik/blender, ob pasiranju pa se kruto krohotaj.
Tako, zdaj lahko končno postrežeš ta prelestni zajtrk. Kremni mlečni ješprenj nežno čmokni v skledico, ga polij z jagodnim prelivom in posuj s kokosovimi lističi.
Eno porcijo porini babici naravnost pod nos. Kakšno minuto te bo še jezno gledala, nato pa se bo vdala skušnjavi in po hitrem postopku pozobala cel ješprenjev hribček.