Mesne polpete z bučkami
Trotlzihr sočnost
Vsak, ki je kdaj pekel mleto meso v kakršnikoli obliki, pa naj bo to odščipanec ali pečenka, ve, da njegova sočnost ni samoumevna. Mešanica mora vsebovati dovolj maščobe, čas in temperatura peke morata biti usklajena z velikostjo, pa še takrat se rado zgodi, da se kazalec prevesi v cono prepečenosti.
Za ljubitelja peke mesa predstavlja največjo frustracijo skrbno vložen trud, ki je nato poplačan s prepečenim mesom brez tako želene sočnosti.
Včasih si moramo dati malo miru in v lovu na sočnost poseči po skrajnih prijemih – v tem primeru gre za naribano bučko, ki poskrbi, da bodo polpete rahle in polne soka, pa če jih pečemo še tako brezbrižno.
Sestavine
Polpete:
500 g mletega mešanega mesa
1 večja bučka
2 žlici naribanega parmezana
2–3 žlice drobtin
1 jajce
1 žlička soli
2 ščepca popra
pol žličke česna v prahu
olje
Postopek
Polpete:
- Bučko fino naribamo.
- Zavijemo jo v čisto kuhinjsko krpo in jo močno ožamemo, da se znebimo čim več tekočine.
- K mletemu mesu primešamo naribano bučko, nato še vse ostale sestavine.
- Iz mase oblikujemo 12 polpet.
- Večjo ponev segrejemo na srednjem–visokem ognju in vanjo vlijemo toliko olja, da komaj prekrije dno.
- Polpete spečemo v dveh ali treh rundah, na vsaki strani po 5 minut – toliko, da se zlatorjavo zapečejo.